RA-0500 Lønnsstatistikk: Utfylling og innsending

Statistisk Sentralbyrå (SSB) velger jevnlig et utvalg av bedrifter som må levere inn lønnsstatistikk, med formål å utarbeide offisiell lønnsstatistikk. Informasjonen sendes inn i form av rapporten RA-0500 Lønnsstatistikk, som du kan opprette og sende inn direkte til Altinn fra Mamut Business Software.

Merk! Ny ordning trer i kraft 1. januar 2015 for innlevering av Oppgave til lønnsstatistikk (RA-0500). A-meldingen erstatter denne. Les mer om det her .

For å kunne fylle ut og sende inn denne rapporten må du først angi noen innstillinger i systemet, samt fylle ut noen egne felter for denne rapporten. Rapporten vil imidlertid hente ut mesteparten av informasjonen fra eksisterende data og felter i systemet. Vi anbefaler at du følger fremgangsmåten nedenfor for å fylle ut og sende inn rapporten.

Merk! I denne prosedyren går vi ut fra at alle nødvendige eksisterende felter i programmet allerede er fylt ut, og vil derfor ikke beskrive disse her.
Les i RA-0500 Lønnsstatistikk: Oversikt over felter for en detaljert oversikt over alle feltene i rapporten, og hvilke felter i programmet dette tilsvarer.

Sett opp Mamut Business Software for innsending til Altinn

Det første du bør gjøre er å registrere Mamut Business Software som datasystem på Altinn-portalen, dersom dette ikke gjort, og deretter legge inn de nødvendige opplysningene i programmet.

Les mer om dette i Kom i gang med elektronisk innsending til Altinn.

Legg inn firmainnstillinger for SSB-rapporten

Gå til Vis - Innstillinger - Regnskap - Modulinnstillinger - Lønn - fanekortet SSB (RA-0500).

Her legger du inn kontaktinformasjon for hvem SSB skal rette forespørsler til, samt tidspunkt for lønnsregulering dersom du er NHO-medlem. Du må også gruppere lønnsarter for de ulike feltene i rapporten, slik at feltene fylles ut med riktige tall.

Slik grupperer du lønnsarter

1. Klikk på knappen med tre prikker til høyre for ønsket felt, f.eks. Overtidsbetaling.
  2. Marker aktuelle lønnsarter i vinduet til venstre. For å markere flere samtidig holder du nede [CTRL]-tasten samtidig som du klikker på lønnsartene.

Merk!
    Noen lønnsarter vil være forhåndsvalgt for noen av feltene, men det kan likevel hende du må legge til flere, f.eks. hvis du har opprettet egne lønnsarter.
  3. Klikk deretter den øverste pilen for å overføre lønnsarten(e) til det høyre vinduet.

Klikk OK når du har overført alle relevante lønnsarter til det høyre vinduet.

Du har nå spesifisert lønnsarter for valgt felt. Gjenta prosedyren for de gjenværende feltene.

Legg inn innstillinger på ansattkortet

Gå til Vis - Lønn - Personalregister - Lønn - SSB. Disse innstillingene må legges inn for hver ansatt.

Angi Avlønningsperiode og Jobbstatus for alle ansatte.

Lønnstrinn pr. 1. september legges inn for ansatte i finanstjenester eller i HUK-området (Helse, utdanning og kultur). For ansatte i HUK-området må du også angi Lønnskategori.

Feltene Stillingstype og Skift-/turnusarbeid fylles kun ut dersom den ansatte er medlem av NHO.

Merk! Husk også å angi Stilling og STYRK-kode for hver ansatt, da dette er obligatorisk å angi STYRK-kode på alle ansatte med a-meldingen. Dette gjør du i nedtrekkslisten Stilling på selve ansattkortet (VisLønnPersonalregister). STYRK-koden for hver stilling legges inn i Standardregisteret. Høyreklikk på nedtrekkslisten Stilling, og velg Endre i standardregister for å legge til nye eller redigere eksisterende stillinger og tilhørende STYRK-koder.

Send inn rapporten til Altinn

Når alle innstillinger og opplysninger er lagt inn, både i firmainnstillingene og for hver ansatt, kan du sende inn rapporten.

Slik sender du inn rapporten

1. Gå til Vis - Rapporter - Lønn.
  2. Marker rapporten RA-0500 Lønnsstatistikk (SSB), og klikk Skriv ut.
  3. Velg År, Periode og Bedrift i utvalgsvinduet som åpnes, og velg i tillegg om du ønsker å sende inn rapporten via Altinn.

Tips!
    Dersom du ønsker å få opp bedriftsnavn i stedet for orgn.nr i nedtrekkslisten Bedrift, kan du legge dette inn i standardregisteret. Gå til Vis - Innstillinger - Firma - Standardregister. Marker Bedriftsnummer i listen, og klikk Redigere.
  4. Klikk Neste for å generere rapporten.

Valgte du å levere rapporten via Altinn, vil den så sendes til arbeidsområdet ditt på Altinn-portalen, hvor du må logge deg inn og godkjenne skjemaet.
Valgte du ikke å levere via Altinn, vil du få opp en forhåndsvisning av rapporten, som du om ønskelig kan skrive ut.

Merk! Mamut Business Software vil ikke kontrollere om alle felter er riktig utfylt ved innsending av rapporten fra programmet til Altinn, men en slik sjekk vil foretas av Altinn før du kan godkjenne skjemaet. Dersom Altinn rapporterer om feil/manglende informasjon, kan du bruke tabeller i RA-0500 Lønnsstatistikk: Oversikt over felter for å finne tilsvarende felt i Mamut Business Software.

Se også:

RA-0500 Lønnsstatistikk: Oversikt over felter

SSB - Lønnsstatistikk

Gruppering av lønnsarter

Kom i gang med elektronisk innsending til Altinn