Abonnementsfakturering

Mamut Enterprise Abonnementsfakturering er et verktøy for å fakturere kunder som har faste avtaler eller abonnementer. Løsningen er inkludert i Mamut Enterprise E5.

Dersom du regelmessig fakturerer de samme kundene for de samme produktene og/eller tjenestene, kan du enkelt fakturere i én og samme operasjon, også for kommende perioder. Inntektene blir automatisk bokført med riktige datoer og i riktige perioder.

I et eget abonnementsregister oppretter du avtaler som kunder deretter kan knyttes mot. Abonnementet kan settes opp med produkter og tjenester med definerte priser og rabatter, og det kan settes innstillinger for hvordan abonnementet skal behandles i systemet. Det settes også opp frekvens for når og hvor ofte det skal opprettes salgsordre.

I modulen har du full oversikt over hvilke abonnementer som skal faktureres hvilke kunder og hvor ofte faktureringen skal finne sted.

VIKTIG! Funksjonen må aktiveres. Velg Vis - Innstillinger - Firma - Innstillinger per modul - Tilbud/Ordre/Faktura. Aktiver fanekortet Generelt, og merk av for at Bedriften benytter abonnementsfaktura. Start deretter programmet på nytt.

Merk! Funksjonaliteten er tilgjengelig kun som tilleggsprodukt i enkelte av programversjonene. Ta kontakt med din programvareleverandør for å undersøke om funksjonen er tilgjengelig for din programversjon.

Abonnementsregister

Modulen består av et Abonnementsregister der det opprettes abonnementer som kunder deretter kan knyttes mot. Abonnementet kan settes opp med produkter og tjenester med definerte priser og rabatter, og det kan settes innstillinger for hvordan abonnementet skal behandles i systemet.

Abonnementet settes opp med en frekvens som styrer når/hvor ofte det kan opprettes salgsordre på grunnlag av kundeabonnementer som er knyttet til dette abonnementet. Det er også mulig å redigere eksisterende abonnementer i registeret, og å sette abonnementer inaktive. Når et abonnement settes inaktivt, vil de tilhørende/respektive kundeabonnementene ikke lenger vises i kundeabonnementsregisteret, og det vil ikke lenger opprettes ordre på grunnlag av disse.

Kundeabonnementer

Et Kundeabonnement er avtalen/abonnementet med hver enkelt kunde. Denne knyttes til abonnementsregisteret. Alle kunder som skal kunne faktureres på bakgrunn av et abonnement, må knyttes til abonnementet ved hjelp av kundeabonnementsregisteret.

Kundeabonnementsregisteret viser hvilke abonnementer kunder er knyttet mot, og du kan gjøre endringer i eksisterende kundeabonnementer. Du kan sette/endre stoppdato for abonnementer, sette kundeabonnementer på pause eller du kan avslutte kundeabonnementer. Du kan sette en startdato og eventuelt en sluttdato for hver enkelt kundeabonnement, og frekvensen som gjelder for abonnementet styrer hvor ofte/når kundeabonnementet kan "kjøres" og dermed opprettes salgsordre for. Det er mulig å avslutte et kundeabonnement ved å endre status til "Avsluttet", eller sette denne på pause dersom f.eks. kunden ønsker et opphold i leveranse/fakturering. Kundeabonnementer som er satt på hold/pause eller avsluttet, kan igjen settes aktive dersom ønskelig.

Salgsordre genereres, og faktureres deretter fra ordre-/fakturamodulen

Gjennom en egen veiviser for å opprette salgsordre for aktive kundeabonnementer har du mulighet for å velge hvilke abonnementer og kunder det skal opprettes salgsordre på grunnlag av, og hvor langt frem i tid utvalget skal settes. Du vil få opp en liste over alle kundeabonnementer som det blir opprettet salgsordre for, med mulighet for å fjerne kundeabonnementer fra listen dersom disse ikke skal være med i den aktuelle kjøringen. Abonnementene vil da bli foreslått i neste kjøring. Det er også mulighet for å sette utvalgsdato tilbake i tid dersom man først ønsker å opprette salgsordrer for kundeabonnementer som skulle være effektuert tidligere, og deretter kundeabonnementer som er klare til å kjøres ut fra ny dato.

Frekvens

Hvert abonnement kan knyttes opp mot en frekvens som styrer når/hvor ofte abonnementet kan "kjøres", det vil si hvor ofte hvert kundeabonnement kan danne grunnlag for opprettelse av salgsordre. Frekvensene håndteres i Standardregisteret som kan åpnes ved å klikke på knappen Frekvensregister i verktøylinjen øverst i vinduet Abonnementsregister eller ved å velge Vis - Innstillinger - Firma - Standardregister. Du kan opprette nye frekvenser for hhv. en fast dato i hver x. måned, eller med x antall dager mellom når abonnementet skal kunne kjøres.

Rapport

Du kan skrive ut rapporten Fremtidige abonnementsfakturaer som viser hvilke ordrer du vil kunne generere og fakturere frem i tid på bakgrunn av kundeabonnementer.

Se også:

Abonnementsregisteret

Kom i gang med Abonnementsfakturering

Kundeabonnementsregisteret

Veiviser for opprettelse av salgsordre på grunnlag av kundeabonnementer