Filer som installeras

Uppdelning av filer

Programmets databas består av företagsdatabasfiler och systemfiler. Företagsdatabasfilerna innehåller information för de olika företagsdatabaserna medan systemfilerna innehåller data som är gemensam för alla företagsdatabaser. Exempel på systemfiler är användarinformation och användarbehörighet.

Programmets filer delas upp så att filerna som skapas eller ändras vid installation och uppdatering av systemet ligger på ett eget område. I Windows Vista® och Windows 7® kan filer på området C:\Program Files bara ändras via Windows Installer®.

Filer som ska skapas och ändras av användaren placeras där användaren/användarna har tillgång till dem. Rättigheterna kan administreras av systemadministratören utanför programmet vilket innebär att den ansvarige måste se till att användarna har tillräcklig behörighet.

Standardplacering av filerna vid installation

Du kan välja var programfilerna ska installeras. Standardplats är:

Programfiler:

Windows Vista® och äldre: C:\Program Files\Mamut.

Windows 7® och nyare: C:\Program Files (x86)\Mamut

Dokumentfiler och mamut.ini:

Windows XP®: C:\Documents and settings\All Users\Public Mamut\Mamut.

Windows Vista® och nyare: C:\Users\Public\Public Mamut\Mamut.

Varje systemdatabas får ett eget område, system0001, system0002 etc. I en installation för flera användare måste användaren ange nätverksökväg till dokumentområdet under installation/uppdatering. Området måste delas ut till alla användare i nätverket. Vi rekommenderar att använda området \Public Mamut\Mamut.

System- och klientdatabaser:

Windows XP®: C:\Documents and settings\All Users\Public Mamut\Databases.

Windows Vista® och nyare: C:\Users\Public\Public Mamut\Databases.

Tips! Systemadministratören kan upphäva placeringen av databasfilerna genom att ange en "Miljövariabel" (Environment Variable) i Windows command prompt; SET MamutDatabaseLocation=c:\databases (exempel). Användare måste då tilldelas tillgång till området.

C:\ används här som namnet på hårddisken.

Tips! Du kan gå till de olika sökvägarna via Mamut Business Software. I programmet klickar du Arkiv - Databasverktyg. Här hittar du länkar till programmets programfiler, datafiler och systemfiler samt till den aktiva företagsdatabasens dokumentområde.

Sökvägarna anges här på engelska. I operativsystem på andra språk översätts sökvägarna.

Installation

Ny installation: Programmet föreslår C:\Program Files som sökväg för programfilerna. Mappen Library och filen mamut.ini föreslås bli installerade på området beskrivet ovan.

Om du väljer att installera programfilerna på ett annat område följer dataområdets struktur den motsvarande strukturen i programfilerna.

Uppdatering: Vid uppdatering installeras de nya programfilerna på det område du valde vid installationen. Mappen Library och mamut.ini-filen installeras på platsen som beskrivs ovan i avsnittet "Standardplacering av filerna vid installation".

Se även:

Hur raderas alla data i en systemdatabas?