Om databasen

Microsoft SQL Server databas®

Mamut Business Software använder Microsoft® SQL Server® som databas. När du installerar programmet genomsöks din dator efter befintliga versioner av Microsoft SQL server. Om du redan har Microsoft SQL server installerat kan denna användas, om inte installeras Microsoft SQL Server Express Edition automatiskt.

Om du utför en standardinstallation (en användare), där programmet bara används på en dator, kommer denna dator att användas som databasserver.

Om du utför en fleranvändarinstallation kommer en av datorerna i nätverket att fungera som databasserver. Microsoft SQL Server installeras automatiskt om en befintlig installation inte upptäcks på servern.

Om du utför en klientinstallation som ansluter till en befintlig databasserver i nätverket behöver du inte installera Microsoft SQL Server i samband med installation av programfilerna.

Obs! Du bör undvika att ändra namn på datorn som innehåller SQL Server-databasen. Detta kan skapa problem för program som använder SQL Server.

Läs mer i Om installation av programmet

Läs mer i Om fleranvändarinstallation

Instans

En databasserver kan ha flera olika instanser och vid installation av programmet föreslås MAMUT som standardnamn för instansen. Du kan ändra namnet eller använda en befintlig instans. För att få översikt rekommenderas du att skapa en egen instans för programmet.

Databasserverns namn består i de flesta fall av namnet på servern + namnet på instansen. Ett exempel på en databasserver kan vara SERVERNAMN\MAMUT

Obs! Du behöver bara en instans om du ska använda flera SQL-servrar på samma dator.

En instans kan innehålla en eller flera databaser. I programmet består databasen av en systemdatabas och en eller flera företagsdatabaser.

Läs mer i Filer som installeras

Systemdatabas

En systemdatabas består av företagsdatabasfiler och systemfiler. Företagsdatabasfilerna innehåller data tillhörandes de olika företagsdatabaserna medan systemfiler innehåller data som är gemensam för alla företagsdatabaser. Exempel på sådan information är användarinformation och användarbehörighet.

Tips! Servernamn, instans och systemdatabas anges under inställningen Visa - Inställningar - Övriga inställningar - Andra program.

Företagsdatabas

En företagsdatabas representerar en redovisning/en enhet. Redovisningsbyråer talar ofta om "klienter" medan för andra som hanterar flera företag kan en företagsdatabas representera ett företag. Man kan ha flera företagsdatabaser i en programinstallation. Hur många företagsdatabaser du kan ha begränsas av din licens.

Läs mer i Om företagsdatabaser

Säkerhet

SQL Server installerat med Mamut Business Software använder som standard SQL-autentisering. Systemadministratören kan särskilja användarnas tillgång direkt i SQL Server.

Tips! Systemadministratören kan upphäva detta så att Windows autentisering kan användas. För detta krävs SQL Server Management Studio Express. Avaktivera inloggning för användaren <Mamut>, eller avaktivera all SQL-autentisering för alla program.

Underhåll av databasen

Om du har behov av att reparera, omindexera eller komprimera databasen använder du ett eget program som heter DataTools. DataTools är ett administrationsprogram för databaser som stöder de vanligaste verktygen för administration av SQL Server-baserade databaser. Programmet installeras automatiskt i samband med installation av Mamut Business Software och startas genom att dubbelklicka på filen MDataTools.exe i mappen DataTools där du tidigare installerade programfilerna. Programfilernas hittar du genom att gå till Arkiv - Databasverktyg - Gå till systemprogrammappen.

Utöver underhåll av databasen kan du även skapa och återställa säkerhetskopior via DataTools. Mer information hittar du i hjälpfilerna som medföljer DataTools.

Prestanda

Microsoft SQL Server har vissa prestandabegränsningar som databasstrolek, minne och CPU. Du kan uppgradera till större SQL Server-databasprogramvara, eller installera en större version vid sidan om Microsoft® SQL Server® Express. Läs mer om detta på våra hemsidor.

Se även:

Filer som installeras

Skapa en ny företagsdatabas

Hur raderas alla data i en systemdatabas?

Om installation av programmet

Företagshantering

Om databasverktyg

Systemkrav Mamut Business Software