Skapa en ny företagsdatabas

I Mamut representerar en företagsdatabas ett räkenskap/en enhet. I redovisningsbyråer kallas det ofta för "klienter", och för andra som hanterar flera företag kan en företagsdatabas bestå av flera företag. Man kan ha flera företagsdatabaser i en installation av programmet, maxantalet är begränsat av din typ av licens.

Du kan ha flera företagsdatabaser i en installation av programmet. När du kör förstagångsuppstarten skapar du en företagsdatabas. Du kan sedan skapa fler.

Ny företagsdatabas vid förstagångs uppstart

Som en del av guiden förstagångs uppstart får du hjälp med att skapa en företagsdatabas. Första steget i guiden är att göra företagsinställningar. Läs mer om detta i Ny företagsdatabas - företagsinställningar.

Ny företagsdatabas i en befintlig installation

Då du skapar en ny företagsdatabas kan du även välja att ta med dig information från en annan företagsdatabas i din installation. Informationen kan vara hela produktregistret, kontoplanen och personalregistret. Därmed kan du spara tiden det tar att skapa/redigera det på nytt, eftersom det ändå är samma eller nästan samma för de olika företagen.

Så gör du för att skapa en ny företagsdatabas med egen/ny data:

1. Logga in i programmet och välj Arkiv - Ny företagsdatabas. Du kan även klicka på ikonen Ny i fönstret Företagsdatabaslista som öppnas när du har skrivit in användarnamn och lösenord.
  2. Skriv ett Alias. En företagsdatabas registreras med ett aliasnamn. Det ska helst vara ett kort namn, vilket man använder när man loggar in och väljer vilken databas som man vill arbeta i. Ett alias kan ändras. Namnet bör inte innehålla specialtecken, mellanslag, punkt etc.

3. Markera Ny databas. Nu öppnas en guide som hjälper dig med de viktigaste inställningarna.
  4. Välj om du vill använda guiden eller inte. Väljer du att inte använda guiden ska du enbart registrera företagsinställningar för databasen. Du måste ange Räkenskapsår, Momsregistreringsnummer och Antal momsperioder för den nya företagsdatabasen. Du kan även välja mellan förhandsdefinierade kontoplaner. Här rekommenderas BAS. Det är denna som används som standard i programmet. Det finns också specialanpassade förhandsdefinierade kontoplaner att välja mellan.
  5. Använder du guiden börjar du med att göra företagsinställningarna. Läs mer om detta i Ny företagsdatabas - företagsinställningar.

Databasen har nu skapats.

Så här gör du för att skapa en ny företagsdatabas baserad på data från en befintlig databas:

1. Logga in i programmet och välj Arkiv - Ny företagsdatabas. Du kan även klicka på ikonen Ny i fönstret Företagsdatabaslista som öppnas när du har skrivit in användarnamn och lösenord.
  2. Skriv ett Alias. En företagsdatabas registreras med ett aliasnamn. Det ska helst vara ett kort namn, vilket man använder när man loggar in och väljer vilken databas som man vill arbeta i. Ett Alias kan ändras. Namnet bör inte innehålla specialtecken, mellanslag, punkt etc.
  3. Klicka i rutan Kopiera värden från en befintlig databas om du vill att den nya företagsdatabasen ska ta med information från en befintlig databas.
  4. Välj ifrån vilken företagsdatabas du ska hämta data. Välj först företagsdatabas. Därefter väljer du vilka register som ska kopieras till den nya företagsdatabasen.
  5. Klicka på Slutför.

Nu har du skapat en ny företagsdatabas och kan börja arbeta med den.

Se även:

Öppna företagsdatabasen

Om företagsdatabaser

Hur raderas alla data i en systemdatabas?