Om fleranvändarinstallation

Om du har köpt en fleranvändarlicens, måste du först välja vilken dator som ska användas som server och du måste installera programmet på servern först. Det är viktigt att du försäkrar dig om att alla användare har rätt behörighet till datamappen på denna dator. Datorn du väljer kan vara en dator som bara ska användas som server (dedikerad server), eller så kan det vara en av användarnas datorer. Vi råder dig att använda en dedikerad server när du ska installera på tre eller fler arbetsstationer.

Databasen på en av användarnas datorer

Alla datorer i nätverket delar på informationen från databasen, som är installerad på en av datorerna. Andra användare får bara tillgång om servern är igång, vilket betyder att användaren av servern, aldrig får stänga av datorn medan andra håller på och jobbar.

Klientinstallation                                                  Klientinstallation

Serverinstallation - Databas

Det kan vara praktiskt att placera databasen på den dator som använder programmet mest. Användaren av denna dator får då snabbast tillgång till filerna i databasen. Många väljer att låta den "bästa" datorn i nätverket fungera som server för att maximera hastigheten.

Databasen på en server

I ett klient-server-nätverk är en av datorerna utsedd till server och delar ut alla filer från hårddisken. I klient-server-nätverk kan exempelvis operativsystemet MicrosoftWindows 2008 Server användas.

I klient-server-nätverk måste du lägga databasen på en plats på servern som alla användare av programmet har tillgång till. Programfilerna till Mamut Business Software måste ändå installeras på varje enskild dator.

Egen server med serverinstallation och databas

Klientinstallationer

Efter installationen på servern, kan du fortsätta att installera programfilerna på datorerna som programmet kommer att användas från. Vid installation på servern, kan du välja att kopiera installationsfilerna för klientinstallation och spara dem till en delad plats på servern.

Kopiera installationsfiler för enklare klientinstallation

När du installerar på serverdatorn kan du i installationsguiden kopiera installationsfilerna för klientinstallation. Dessa installationsfiler kan senare användas av övriga användare som ska installera programmet. Detta förenklar installationen för dessa användare och du som systemadministratör kan förhandsdefiniera värden. Användarna kopplas direkt till rätt server och instans. Om en användare loggar in på servern med en klientinstallation som är äldre än de kopierade installationsfilerna, visas ett meddelande innehållandes sökvägen till de nya installationsfilerna.

Se även:

Om installation av programmet

Om programmet

Hur raderas alla data i en systemdatabas?

Om databasen

Om databasverktyg