Frånvaroregistret

Funktionen Frånvaro hjälper dig att få en god översikt över de anställdas frånvaro och göra det även enklare för dig att tillgodose myndigheternas krav om frånvarohantering. I rapportmodulen hittar du två frånvarorapporter.

Enligt socialförsäkringslagstiftningen är arbetsgivaren skyldig att föra statistik över sjukfrånvaro och frånvaro för vård av sjukt barn. Målet med detta är att belysa sjukfrånvaron på arbetsplatsen. Det finns en förordning som gäller statistik över sjukfrånvaro som bland annat reglerar vem som omfattas av registreringen och vilka uppgifter som ska registreras. Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan kan kräva att få ta del av de här uppgifterna. Arbetsgivare som inte för sådan statistik kan åläggas böter.

Frånvaro registrerar du fortlöpande på var enskild anställd utifrån de frånvarotyper som passar ditt företag. De olika typerna av frånvaro skapar du i grundinställningar som du kommer till via Visa - Inställningar - Företag - Grundinställningar. Du kan också högerklicka i rullgardinsmenyn för frånvarotyp i frånvaroregistreringen och välja Ändra i grundinställningar.

Förutom att du kan registrera nya förekomster av frånvaro, kan du även redigera tidigare registrerad frånvaro. Du kan också ta bort frånvaro om det skulle vara aktuellt.

För bästa översikten över frånvaroregistret kan du välja att se frånvaron för nuvarande år eller för föregående år. Du kan också sortera innehållet genom att klicka på den kolumnrubrik du önskar sortera efter. Högerklickar du i registret kan du välja att få en förhandsvisning av innehållet, skriva ut eller exportera informationen till Microsoft Excel.

Högst upp på anställningskortet kan du via knappen Inställningar registrera den anställdes normala arbetstid, lunchtid och antal arbetstimmar per dag. Som standard registreras frånvaro som hela dagar, men vill du registrera frånvaro i timmar han du kryssa för att frånvaro ska registreras på det sättet.

Om du vill skriva ut en översikt över frånvaron klickar du på Skriv ut. I det fönstret som öppnas kan du välja utifrån anställd, period eller från datum till datum.

Se även:

Hur registrerar jag frånvaro?

Personalregister

Rapportmodulen