Exempel på avancerat urval

Du vill ta fram de kontakter som bor i Sverige och som antingen har status som Kund eller som Nära försäljning.

Steg 1: Ange att du vill göra ett urval av kontakter som bor i Sverige

1. Välj Visa - Kontakt - Kontaktuppföljning och klicka på Urvalsinställningar i verktygsraden.
  2. Klicka Ny (den nedersta Ny-knappen) på fliken Avancerat.
  3. Klicka på plustecknet (+) till vänster om Kontakt och därefter på plustecknet (+) till vänster om Adress längre ned i listan. Välj Land och klicka på Nästa.

4. Eftersom du bara vill ta fram kontakter med adress i Sverige, oavsett om de har status som kund eller är nära försäljning, väljer du och som Logisk operator på fliken Standard.

I rullgardinsmenyn Villkor väljer du "är lika med" (=) eftersom Sverige är det land som urvalet ska baseras på. Välj Sverige i rullgardinsmenyn Värde.
  5. Klicka på OK.

Det nyligen införda kriteriet visas på fliken Avancerat.

Steg 2: Ange att du vill göra ett urval av kontakter med kundstatus

1. Klicka på Ny på fliken Avancerat.
  2. Klicka på plustecknet (+) till vänster om Kontakt och välj Status längre ned i listan. Klicka sedan på Nästa.
  3. Klicka på fliken Utökat, eftersom du behöver använda parenteser. Välj "och" som Logisk operator eftersom urvalet ska gälla i kombination med det första kriteriet du angav (Sverige).
  4. Välj parentes ( i rullgardinsmenyn Startparentes för att gruppera urvalskriteriet med ett annat kriterium, exempelvis: kontakten kan ha status (Kund eller Nära försäljning).
  5. Välj "är lika med" (=) i rullgardinsmenyn Villkor och Kund i rullgardinsmenyn Värde.

6. Välj (Ingen) i rullgardinsmenyn Slutparentes eftersom urvalskriteriet inte är klart än.
  7. Klicka på OK.

Det nyligen införda kriteriet visas på fliken Avancerat tillsammans med det första.

Steg 3: Ange att du vill göra ett urval av kontakter med kundstatus Kvalificerat kundämne

1. Klicka på Ny på fliken Avancerat.
  2. I listan som då öppnas klickar du på plustecknet (+) till vänster om Kontakt och markerar Status längre ned i listan, precis som i Steg 2. Klicka på Nästa.
  3. Gå till fliken Utökat. Välj "eller" som Logisk operator eftersom det nya kriteriet du vill skapa utesluter det föregående kriteriet (kontakter med kundstatus).
  4. Välj (Ingen) i rullgardinsmenyn Startparentes eftersom det här kriteriet är en del av det föregående.

5. Välj "är lika med" (=) i rullgardinsmenyn Villkor och Nära försäljning i rullgardinsmenyn Värde.
  6. Markera parentesen ) i rullgardinsmenyn Slutparentes för att slutföra kriteriet kund/nära försäljning.
  7. Klicka på OK. Det nyligen införda kriteriet visas på fliken Avancerat tillsammans med de båda första.

Tips! Du kan nu spara urvalet för att kunna använda det senare. Klicka Spara i verktygsraden för nästa steg och ange ett namn och en beskrivning för urvalet.

8. Klicka på OK.

Nu innehåller kontaktregistret bara kontakter med adress i Sverige och med status som kund eller nära försäljning. Urvalet liknar ett matematiskt uttryck: Sverige + (Kund eller Kvalificerat kundämne).

Obs! Fältet Status används två gånger för att ange två olika statusvärden i det här exemplet. Detta kan du bara åstadkomma på fliken Avancerat. Om du i stället hade angett Status på fliken Kontakt, hade du bara kunnat välja ett statusvärde till urvalet.

Se även:

Exempel på avancerat urval 2

Avancerat urval