Boekstuknummering

De nummering van boekstukken wordt aangegeven in de Administratieve instellingen. Ga naar Beheer - Instellingen - Administratie - Administratieve instellingen - Instellingen dagboeken, tabblad Nummerreeks.

De nummering van boekstukken kan op drie manieren worden ingesteld:

Aan welke manier van nummering u de voorkeur geeft is met name afhankelijk van de hoeveelheid boekstukken die in de loop van het jaar verwerkt zullen worden.

Let op! Deze instellingen worden vergrendeld op het moment dat u boekstukken gaat registreren. Het is daarom belangrijk dat u de juiste nummerreeksen aangeeft voordat u de module Inboeken opent.

Eén nummerreeks per dagboek

Dit is de standaardinstelling. Ieder dagboek krijgt een eigen nummerreeks die met '1' begint. De unieke sleutel voor een boekstuk is in dit geval de voorloopcode van het boekstuk, bijvoorbeeld B2 voor bankboeking nummer twee. Als er veel boekstukken in de loop van een jaar zijn, kan het handig zijn een nummerreeks per dagboek te hebben.

Dagboek Nr. Dagboek Nr. Dagboek Nr.

B

1

VF

1

IF

1

B

2

VF

2

IF

2

B

3

VF

3

IF

3

B

4

IF

4

B = Bank, VF = Verkoopfactuur en IF = Inkoopfactuur

Eén nummerreeks per dagboek, met voorgedefinieerde intervallen

Als u drie dagboeken zal gebruiken in de loop van jaar VF, B, en IF, en geen gemeenschappelijke nummerreeksen hebt, dan kunt u bijvoorbeeld aangeven dat VF moet beginnen met nummer 2000, B met 4000 en IF met 6000. Daardoor zal ieder dagboek een eigen nummerreeks krijgen, maar in de praktijk ziet het eruit als een doorlopende nummerreeks met verschillende intervallen. Als u veel boekstukken in de loop van het jaar verwerkt, kan het handig zijn om een nummerreeks er dagboek aan te houden.

Dagboek Nr. Dagboek Nr. Dagboek Nr.

B

4000

VF

2000

IF

6000

B

4001

VF

2001

IF

6001

B

4002

VF

2002

IF

6002

B

4003

IF

6003

B = Bank, VF = Verkoopfactuur en IF = Inkoopfactuur

Doorlopende nummerreeksen

Als u een doorlopende nummerreeks wenst, onafhankelijk van het type dagboek, selecteert u de optie Doorlopende nummerreeksen voordat u inboeken opent of begint met het aanmaken van facturen.

De boekstukken zullen nu onafhankelijk van het dagboek doorlopend genummerd worden.

Dagboek Nr.

B

1

VF

2

B

3

D

4

IF

5

D = Memoriaal, B = Bank, VF = Verkoopfactuur en IF = Inkoopfactuur

Meer informatie:

Aan de slag met nummerreeksen

Administratieve instellingen