Valutabetalingen registreren in debiteuren-/crediteurenadministratie

Tijdens de registratie van een betaling van een factuur in een andere valuta (valutafactuur) in de debiteuren-/crediteurenadministratie, zal een venster worden weergegeven waarin u eventuele verwerkingskosten kunt invoeren en het bedrag kunt wijzigen.

Het bedrag in het veld Betaald wordt uit de originele factuur in de betreffende valuta gehaald. U kunt dit bedrag overschrijven, bijvoorbeeld in het geval van deelbetaling.

In het veld Kosten voert u de kosten in die uw bank in rekening brengt in verband met de valutatransactie. Wanneer het gaat om een inkomende betaling van een klant, zal dit veld alleen gebruikt worden indien de klant de kosten van de eigen bank aftrekt. Gaat het om een uitbetaling naar een leverancier, is er sprake van kosten die op uw rekening geboekt worden. Veel banken verzamelen deze valutakosten en factureren deze aan het einde van de maand. In dat geval hoeft u dit veld niet te gebruiken.

Het Totaalbedrag verwijst naar het totale bedrag, in de valuta van de bedrijfsdatabase, wat daadwerkelijk wordt bijgeschreven op, of afgeschreven van, de bankrekening.

Zelfs wanneer er sprake is van een volledige betaling, en geen kosten, zullen koerswijzigingen ervoor zorgen dat de som in uw valuta verandert. Het verschil tussen wat is geboekt op het tijdstip van de factuur, en wat geboekt wordt bij de betaling, wordt koerswinst/koersverlies genoemd. Dit wordt automatisch in uw systeem geboekt, afhankelijk van de instellingen in Beheer - Instellingen - Administratie - Administratieve instellingen - Systeemrekeningen.

Zodra u alle bovenvermelde velden hebt ingevuld, klikt u op OK. U komt dan in een nieuwe venster waarin u de betalingsdatum en de grootboekrekening kunt wijzigen. Zodra alle instellingen correct zijn ingevoerd, klikt u nogmaals op OK en het boekstuk wordt in het grootboek verwerkt.

Indien u meerdere betalingen tegen dezelfde banktransactie wenst te boeken, raden wij u aan om de inboekmodule te gebruiken. Hier krijgt u de mogelijkheid om het saldo dat op uw bankrekening wordt geboekt, te wijzigen.

Meer informatie:

Inboeken van betaling in valuta

Valuta

Debiteuren- en crediteurentransacties inboeken