Aan de slag met factoring

Bij factoring worden uw vorderingen overgedragen naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in de opvolging van facturen. Om factoring te kunnen gebruiken dient u een overeenkomst te hebben met een factoringsbedrijf, en de instellingen voor factoring in uw Mamut-programma te definiëren.

Zo gaat u aan de slag met factoring:

1. Maak een map aan op uw computer waarin de factoringsbestanden opgeslagen kunnen worden.
    Gebruik bij voorkeur de naam van het factoringsbedrijf als naam voor de map. Onthoud waar u deze map opslaat.
  2. Activeer de functionaliteit voor factoring door naar Beheer - Instellingen - Administratie - Debiteur/Crediteur te gaan en de optie Het bedrijf exporteert facturen naar een factoringsbedrijf te selecteren.
  3. Klik op de knop Instellingen naast deze optie en voer de gegevens in voor factoring. Meer informatie over de instellingen voor factoring vindt u in Instellingen voor Factoring.
  4. Voer het adres van het factoringsbedrijf in de bedrijfsinstellingen in: Ga naar Beheer - Instellingen - Bedrijf. Kies Factoring uit de afrollijst Adres. Vervolgens klikt u op de knop Adres en voert u het adres in. Neem eventueel contact op met het factoringsbedrijf voor de correcte gegevens.
  5. Stel het systeem zo in zodat bij nieuwe klanten Factoring als standaardherinnering wordt gebruikt. Ga naar Beheer - Instellingen - Bedrijf - Module-instellingen - Relatiebeheer. Kies Factoring uit de afrollijst Herinnering.

6. Stel bij al uw bestaande klanten Factoring in als standaardherinnering. Ga naar Beheer - Relaties - Relatiebeheer en open het tabblad Instellingen. Klik op de knop Klant en in het venster dat nu opent selecteert u Factoring vanuit de afrollijst Herinnering.

Tip! Wanneer het noodzakelijk is om een groot aantal relaties bij te werken, kunt u gebruik maken van de functionaliteit Bijwerken selectie relaties onder Beheer - Relaties. Meer informatie over deze functionaliteit vindt u in Waarden van een selectie relaties wijzigen.

Niet-verwerkte orders: Indien u orders hebt die nog niet zijn gefactureerd kunt u het veld Factoring naar Ja wijzigen alvorens u de order factureert. U vindt deze optie op het tabblad Diversen.

Het systeem is nu klaar voor het aanmaken van factoringsbestanden. Meer informatie over het aanmaken van factoringsbestanden vindt u in Een factoringsbestand aanmaken.

Meer informatie:

Over factoring

Een factoringsbestand aanmaken

Instellingen voor factoring