Aangepaste bankbestanden inlezen

Met behulp van een wizard kunt u uw eigen bankformaten definiëren en deze vervolgens in de inboekmodule voor verdere behandeling inlezen.

Let op! Houd er rekening mee dat wanneer u voor de eerste keer uw eigen bankbestanden inleest, u elke transactie aan de gewenste grootboekrekening, debiteur- of crediteur dient te koppelen. De volgende keer dat u bankbestanden inleest zal het systeem automatisch een grootboekrekenening en/of debiteur- of crediteur voorstellen gebaseerd op de keuzes die u de laatste keer bij het importeren hebt aangegeven. U hebt de mogelijkheid om dit voorstel per post te overschrijven.

Voordat u bankbestanden kunt importeren, moet u uw eigen formaat definiëren. Dit doet u met de wizard door op de zoekknop naast het veld bestandstype te klikken. Meer informatie vindt u in Aangepaste formaten voor bankbestanden aanmaken.

Zo importeert u bankbestanden:

1. Ga naar Beheer - Administratie - Bankbestand inlezen.
  2. Selecteer het Bestandstype uit de afrollijst.
    Als u een aangepaste bestandformaat aanmaakt, kunt u meer informatie vinden onder Aangepaste formaten voor bankbestanden aanmaken.
  3. Klik op de zoekknop en selecteer het bestand dat u wilt importeren.
  4. Klik op Volgende.
  5. Selecteer de relevante Bank-/kasrekening.
  6. Selecteer de Tussenrekening die u wilt gebruiken. Het systeem stelt een rekening voor de posten voor als het op basis van eerdere importbewerkingen geen rekening en/of debiteur/crediteur kan vinden om aan te koppelen. Dit kan echter later in de wizard voor elke post worden overschreven.
  7. Klik op Voorbeeld sluiten als u het voorbeeld van het rapport Bankbestand inlezen hebt gecontroleerd.
  8. Selecteer de posten waarvoor u de rekening wilt veranderen en klik op Bewerken.
  9. Klik op Volgende zodra u uw wijzigingen hebt aangebracht.
  10. Controleer het rapport Bankbestand inlezen nogmaals nadat u uw wijzigingen hebt aangebracht.
  11. Klik op Voorbeeld sluiten om het afdrukvoorbeeld af te sluiten.
  12. Klik op Voltooien om de posten goed te keuren en over te boeken naar de Inboekmodule.
  13. Druk het rapport af met een overzicht van de aangemaakte boekstukken en sluit het voorbeeld vervolgens af.

Om de geïmporteerde boekstukken te kunnen boeken, moet u de Inboekmodule openen en op Naar grootboek verwerken klikken.

Ondervindt u problemen met het importeren van een bankbestand?

Meer informatie:

Bankbestanden/elektronisch bankieren

Bankbestand inlezen

Een MT940-bestand inlezen

Aangepaste formaten voor bankbestanden aanmaken