Bankbestand inlezen

Mamut Business Software stelt u in staat om bankbestanden of rekeningafschriften te importeren. U kunt deze vervolgens koppelen aan openstaande facturen. Dit vereenvoudigt het registreren van boekstukken en zorgt ervoor dat u niet alles handmatig hoeft in te voeren.

De koppeling van posten in het bankbestand met de openstaande facturen wordt in eerste instantie uitgevoerd op basis van het bankrekeningnummer van de betaler. Is dit rekeningnummer niet geregistreerd, wordt gekeken naar het factuurnummer in het betalingskenmerk. Wij raden u derhalve aan om de rekeningnummers van klanten te registreren. Dit doet u door de klant in het Relatiebeheer te openen. Ga naar het tabblad Overige info en registreer het bankrekeningnummer door op Nieuw te klikken naast het veld Bankrekeningnr.

Posten die niet kunnen worden gematcht worden op een grootboekrekening voor kruisposten geboekt, welke u in de wizard definieert. Hier worden ook posten geboekt die geen openstaande post betreffen, zoals de transactiekosten die uw bank u periodiek in rekening brengt.

Er zijn twee methodes voor het inlezen van bankbestanden.

MT940-bestand

Het SWIFT MT940-bestand (kortweg MT940 genoemd) is een standaardbericht voor elektronische rekeningafschriften. Het formaat is opgesteld door de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT). Dit elektronische rekeningafschrift wordt ondersteund door de meeste banken en kan in Mamut Business Software worden geïmporteerd. Neem contact op met uw bank voor meer informatie over de inhoud van het bestand en het aanmaken hiervan.

Aangepaste formaten

Wij raden u aan het MT940-bestand te gebruiken voor een eenvoudige verwerking van uw banktransacties. Echter, u kunt ook zelf een formaat aanmaken welke u in het programma importeert. Afhankelijk van uw bank hebt u de mogelijkheid uw bankafschrift te exporteren naar bijvoorbeeld .csv-formaat of in een Excel-bestand. Voordat u dit bestand kunt inlezen, dient u het formaat in Mamut Business Software aan te maken en de velden te definiëren.

Meer informatie:

Bankbestanden/elektronisch bankieren

Een MT940-bestand inlezen

Aangepaste bankbestanden inlezen

Aangepaste formaten voor bankbestanden aanmaken