Mamut Import/Export

Mamut Import/Export is een programma dat de communicatie tussen Mamut Business Software en andere programma's vereenvoudigt. Mamut Import/Export bevat diverse voorgedefinieerde formaten voor de import en export van onder andere klanten, leveranciers, artikelen, orders en factuurgegevens.

U kunt op twee manieren informatie van en naar Mamut Business Software exporteren en importeren: via Microsoft® Excel® of csv-bestanden.

Importeren vanuit Excel

Om relaties en artikelen met behulp van Microsoft Excel naar Mamut Business Software te importeren, dient u een Excel-bestand aan te maken. De eerste regel moet de kolomtitels bevatten welke in de wizard wordt gebruikt om de kolommen in Excel te koppelen aan de velden in Mamut Business Software. Om de wizard hiervoor te openen gaat u naar Bestand - Import - Import/Export - Import vanuit Excel.

Import/Export (csv-bestanden)

Csv-bestanden zijn kommagescheiden (*.csv) bestanden welke als tekst- of Excel-bestand kunnen worden geopend. De gegevens die u in Mamut Business Software wilt importeren via deze bestanden dient aan specifieke formaten te voldoen. Meer informatie over de bestandsformaten voor het importeren en exporteren van csv-bestanden vindt u in Beschrijving van CSV-bestandsformaten. U start Mamut Import/Export voor csv-bestanden in Mamut Business Software via Bestand - Importeren - Import/Export of Bestand - Exporteren - Import/Export. Het is ook mogelijk om op het programmapictogram Mamut ImportExport.exe in de map waarin u Mamut Business Software hebt geïnstalleerd te klikken.

Tijdens de installatie van Mamut Business Software worden voorbeeldbestanden geïnstalleerd in de map waar u de programmabestanden hebt opgeslagen:

"...\Mamut\ImportExport\ExampleFiles".

De voorbeeldbestanden, en de bestanden die u exporteert vanuit Mamut Business Software, zijn tekstbestanden die u kunt openen in Microsoft Excel. Voordat u de bestanden in Excel kunt openen, dient u het formaat van het bestand te wijzigen naar .csv in plaats van .txt. Opent u het bestand nadat u het formaat naar .csv hebt gewijzigd, zal het bestand in Excel worden geopend als een kommagescheiden bestand. Dit maakt het eenvoudiger om het bestand te lezen en te wijzigen.

Tijdens het importeren naar Mamut Business Software, kan het bestandsformaat .txt (zoals de voorbeeldbestanden), of .csv zijn. Wanneer u een bestand dat u wilt importeren opslaat, kunt u in Excel kiezen voor Bestand - Opslaan als, en het bestandsformaat CSV (kommagescheiden) (*.csv) kiezen.

Voor u begint met het werken met importbestanden, dient u te controleren dat Windows is opgezet om lijsten gescheiden met puntkomma's <;> weer te geven. Deze instelling vindt u in het Windows Configuratiescherm, onder Regio en Taal, Formaten - Meer instellingen - Scheidingsteken (deze beschrijving geldt voor Windows 7 en kan afwijken in andere Windows-versies).

Back-up

Voordat u gegevens importeert dient u altijd een back-up te maken. Indien de import niet het gewenste resultaat geeft, kunt u de back-up terugzetten en de import nogmaals proberen. Om een back-up te maken gaat u naar Bestand - Back-up - Back-up maken.

Meer informatie:

Import vanuit Excel

Import/Export (csv-bestanden)