Inkooporder boeken/inkoopfacturen aanmaken

Wanneer u artikelen besteld en van de leverancier hebt ontvangen, kunt u de inkooporder(s) inboeken. U kunt ook eventuele accijnzen/vrachtkosten registreren met behulp van deze procedure.

Indien u eerder geboekte artikelen wilt zien, klikt u op Volledig geboekte weergeven.

Let op! Om een deellevering te kunnen inboeken, moet u de optie Toegestaan om niet geheel ontvangen inkopen te boeken, selecteren in de bedrijfsinstellingen voor Inkoop.

Zo maakt u een inkoopfactuur aan:

1. Klik op Order boeken in de inkoopmodule.
  2. Selecteer het gewenste type factuur. In dit voorbeeld wordt de Inkoopfactuur gebruikt.
  3. Voer het Factuurnummer in.
  4. Controleer dat de Factuurdatum en de Vervaldatum kloppen met de informatie op de inkoopfactuur.
  5. Voer het Betalingskenmerk in.
  6. Controleer dat de Valuta correct is.
  7. Voer de bedragen in voor Vracht en Expeditie als deze op dezelfde factuur als de artikelen staan.
  8. Controleer de velden Overschrijving, Btw-plichtig en Afronden.
  9. Controleer de Prijs en het aantal artikelen in de kolom Wordt geboekt.
    U kunt meer of minder artikelen boeken dan zijn besteld en ontvangen. Wanneer u een afwijkent aantal wenst te boeken, voert u het te boeken aantal in de kolom Wordt geboekt in. Indien het te boeken aantal minder is dan besteld is, geeft de kolom Wordt geboekt de volgende keer dat de inkoopfactuur geboekt wordt de restwaarde aan.
  10. Klik op Boeken.
    De inkoopfactuur is geregistreerd en krijgt een boekstuknummer, bijvoorbeeld IF1, en is in het grootboek verwerkt. Op de inkoopfactuur wordt de kolom Geboekt bijgewerkt met het geboekte aantal. De status van de inkoopfactuur is Ontvangen.

Klik op Verwerking voltooid als u de status van de inkoopfactuur wilt veranderen. De status is niet geblokkeerd, dus u kunt meerdere registraties invoeren.

Meer informatie:

Inkoopregister

Accijnzen/vrachtfactuur van een inkoop boeken

Inkoopcreditnota boeken

Bedrijfsinstellingen voor Inkoop