Aandachtspunten voor u aan de slag gaat

Versie van Mamut Business Software

U dient een recente versie van Mamut Business Software geïnstalleerd te hebben. Installeer deze via de laatst toegezonden dvd of download de update naar de nieuwste versie via www.mamut.nl. U moet weten waar Mamut Kassa is geïnstalleerd, zodat u het juiste pad naar de database kunt aangeven of bevestigen in verband met de koppeling naar Mamut Kassa. Mamut Business Software dient geïnstalleerd te zijn, en de wizard voor eerste opstart moet zijn uitgevoerd op dezelfde computer waarop u Mamut Kassa hebt geïnstalleerd. Naderhand kunt u de licentie activeren via Help - Info - Beheer licentiegegevens - Geïnstalleerde computers.

Betalingsvoorwaarden

In Mamut Business Software moet u een Betalingsvoorwaarde met de beschrijving Kassaverkoop hebben. Deze kunt u aanmaken onder Beheer - Instellingen - Bedrijf - Standaardregister - Betalingsvoorwaarden. De betalingswijze moet Contant zijn. Houd er rekening mee dat de optie Beschikbaar in de webshop niet geselecteerd mag zijn. Klik vervolgens op de knop Geavanceerd om de optie Naar deb/cred-administratie boeken te selecteren.

Let op! Zorg ervoor dat de optie Contant niet is geselecteerd bij de geavanceerde instellingen.

Afrondingsverschillen

U moet een afrondingsartikel in Mamut Business Software aanmaken en dit aangeven in de instellingen van het kassasysteem. Dit artikel moet gekoppeld zijn aan het magazijn dat u gebruikt in Mamut Kassa.

Meer informatie over het afronden vindt u hier.

Microsoft® SQL Server®

Het programma maakt gebruik van een SQL database. Indien u de Microsoft® SQL Server® 2005 of 2008 R2 nog niet geïnstalleerd hebt, installeert de installatiewizard de gratis versie Microsoft® SQL Server® Express. U dient verbinding te hebben met het internet om de download succesvol te laten verlopen.

Let op! Indien Mamut Kassa niet op dezelfde computer als de SQL-database van Mamut Business Software wordt geïnstalleerd - en de computer is onderdeel van een werkgroep - dient u de Gast Account op de computer met Mamut Business Software te activeren en deze als beheerder aan de SQL server toe te voegen.

Toegang

U dient te bepalen welke gebruikers toegang moeten hebben tot Mamut Kassa. De gebruikers dienen eerst in Mamut Business Software te zijn geregistreerd. In eerste instantie maakt u een 4-cijferige pincode voor uzelf aan. Onthoud deze pincode. Vervolgens kunt u in het gebruikersbeheer bepalen welke gebruikers van welke functionaliteiten gebruik kunnen maken. Hier kunt u ook aangeven wie er korting kan geven en wie een factuur kan aanmaken. Meer informatie vindt u hier.

Randapparatuur

Is alle randapparatuur klaar voor gebruik? In het instellingenvenster kunt u de kassalade, het klantendisplay en de printer voor kassabonnen aangeven. Het systeem stelt u in staat de bonnenprinter te kiezen die op de computer met Mamut Kassa is geïnstalleerd. Op dezelfde manier kunt u ook de kassalade en het klantendisplay kiezen aangezien deze op dezelfde manier zijn opgezet als printerdriver.

Systeemvereisten Mamut Kassa

Bedrijfsinformatie op kassabonnen

U kunt de bedrijfsnaam, het adres en andere informatie op de kassabonnen afdrukken door naar Beheer - Instellingen - Kassabon te gaan. Voer de relevante informatie in de velden Tekst boven artikelregels en Tekst onder artikelregels en overzicht in.

Magazijn

Vanuit welk magazijn worden de artikelen verkocht? Maakt u gebruik van meerdere magazijnen in Mamut Business Software, dan dient u tijdens de installatie een magazijn te kiezen. Mamut Kassa is gebaseerd op het artikelregister in Mamut Business Software. De eerste keer dat het programma gestart wordt, worden de artikelen opgehaald en deze worden later regelmatig bijgewerkt. Alleen artikelen die geen Serienummer, Partijnummer of houdbaarheidsdatum vereisen kunnen worden overgebracht. De artikelen moeten aan een magazijn zijn gekoppeld van waaruit ze verkocht worden - zelfs als het artikel geen magazijnartikel is.

De magazijnvoorraad wordt bijgewerkt tijdens de dagafsluiting. Eventueel kunt u het programma configureren, zodat de voorraad vaker handmatig bijgewerkt kan worden. Meer informatie over deze optie vindt u hier.

Administratie

De betalingsvormen Contant, Bank/Creditkaart en eventuele cadeaubonnen moeten gekoppeld worden aan een rekening in het rekeningschema in Mamut Business Software. Het programma komt met een voorstel voor deze rekeningen maar u kunt deze desgewenst nog aanpassen.

Routines voor kassaopmaak

Gebruikt u één kassa voor meerdere gebruikers, of heeft elke gebruiker een eigen kassalade? Werkt u met aparte kassalades voor elke gebruiker, dan dient u dit vooraf aan te geven. Als alternatief kunt u Kassaopmaak wordt altijd gevolgd door een dagafsluiting selecteren, zodat er altijd een dagafsluiting wordt gedaan wanneer de kassa wordt opgemaakt. U dient de denominatie voor het tellen van de kassa voor de eerste keer in te stellen. Houd hierbij rekening met het systeem dat u gebruikt voor het storten aan de bank. Daarnaast is het wellicht handig dat u de denominatie bepaalt voor Kassaopname en Kassastorting. Meer informatie over deze opties vindt u hier.

Sneltoetsen voor artikelen die vaak verkocht worden

Welke artikelen wilt u koppelen aan een sneltoets? Normaal gesproken kiest u hier voor artikelen die vaak via de kassa verkocht worden. U kunt voor maximaal 16 artikelen sneltoetsen aanmaken. De overige artikelen vindt u onder de knop Artikelen. Meer informatie over de sneltoetsen vindt u hier.

Naast de sneltoetsen zijn er een aantal andere aanpassingsmogelijkheden onder de instellingen voor Mamut Kassa. Wij raden u aan deze door te nemen.

Tip! Neem ook het onderdeel "Installatie - checklist" door.

Meer informatie:

Installatie - checklist

Aan de slag met Mamut Kassa