Fremtidig kontantstrøm

Ved hjelp av funksjonaliteten for Fremtidig kontantstrøm kan du få innsikt i fremtidig likviditet basert på allerede registrert informasjon. Funksjonaliteten er spesielt beregnet for bedrifter med likviditetssensitivitet, dvs. typisk nystartede virksomheter eller kapitalintensive virksomheter/bransjer.

Visningen av fremtidig kontantstrøm gir deg dagens pengebeholdning basert på hvilke pengesummer som går ut og inn i form av registrerte innbetalinger og utbetalinger i programmet. Kontantstrømmen beregnes ved å summere saldoer på kontoer for Bank, Post og Kasse i kontoplanen, samtidig som forventede kundeinnbetalinger, andre innbetalinger, leverandørutbetalinger og andre utbetalinger regnes med. Summene presenteres på ukenivå for det antall uker du har valgt. Du har mulighet til å overstyre manuelt underveis og legge inn justeringer ved behov.

For at kontoene Kasse, Bankinnskudd og Postgiro skal vises i listen over kontoer ved beregning av kontantbeholdning, må kontoene være merket av for Post/bank/kasse i kontoplanen. Du kan også merke andre kontoer om ønskelig, det kan f.eks. være kassakredit.

Slik merker du kontoene i kontoplanen

1. Velg Vis - Regnskap og klikk Kontoplan.
  2. Klikk Liste.
  3. Finn kontoen du ønsker skal være inngå ved beregning av kontantstrøm og klikk OK.
  4. Velg fanekortet Avansert.
  5. Merk av for Bank/post/kasse.
  6. Lagre og lukk kontoplanen.

Kontoen vil nå tas med i beregningen av kontantstrøm. Gjenta prosedyren for alle kontoene som skal inngå.

I veiviseren vil både åpne kundereskontroposter og åpne leverandørreskontroposter komme opp. Du må ta bort avmerkingen dersom du ikke ønsker at de skal tas med i beregningen av kontantstrøm. Poster som er satt til Omstridt krav vil også vises i listen, men vil ikke være merket av automatisk. Forfalte poster og poster uten forfallsdato vil vises for i dag, men også uten å være merket av. Dersom det er flere poster som er linket på en MatchID, vil disse grupperes. Det er mulig å endre betalingsdato manuelt på en reskontropost dersom man er kjent med at det er gjort endringer på posten.

I hovedvinduet kan du velge om du vil vise kontantstrømmen i tall (Rapport oversikt) eller om du ønsker å vise en Grafisk oversikt. Velger du Grafisk oversikt, kan du i tillegg velge om du vil se oversikten pr. uke eller pr. dag, som søyler eller 2d-linjer samt merke av om du ønsker å sammenligne med fjorårets tall.

Du kan også skrive ut en oversikt over kontantstrømmen din, og ved å klikke på piltasten til høyre for Skriv ut vil du i tillegg kunne få en forhåndsvisning av rapporten eller eksportere dataene til Microsoft Excel.®

Veiviser for beregning av fremtidig kontantstrøm

1. Velg Vis - Regnskap - Hovedbok - Fremtidig kontantstrøm.
  2. Klikk Veiviser.
  3. Velg Tidsperioden du ønsker å se kontantstrømmen for i nedtrekkslisten for dette.
    Legg inn et beløp i feltet Justering dersom du har justeringer du ønsker å ta med i kontantbeholdningen.
    Klikk Neste.
  4. I vinduet Innbetalinger fra kunder kan du legge til nye poster, redigere eller slette poster. Du kan også fjerne markeringen for poster du ikke ønsker skal beregnes inn i kontantstrømmen samt markere poster du ønsker skal inngå.
    Legg inn Justeringer for hver uke ved behov.
    Klikk Neste.
  5. I vinduet Innbetalinger fra andre kan du legge inn andre typer innbetalinger du er kjent med vil finne sted i perioden fremover.
    Legg inn Justeringer ved behov.
    Klikk Neste.
  6. I vinduet Utbetalinger til leverandører kan du legge til nye poster, redigere eller slette poster. Du kan også fjerne markeringen for poster du ikke ønsker skal beregnes inn i kontantstrømmen samt markere poster du ønsker skal inngå.
    Legg inn Justeringer ved behov.
    Klikk Neste.
  7. I vinduet Utbetalinger til andre kan du legge inn andre typer utbetalinger du er kjent med vil finne sted i perioden fremover. Det kan f.eks. være lønn, innkjøp etc. Vær oppmerksom på at postene ikke vil bli spesifisert ved utskrift.
    Legg inn Justeringer ved behov.
    Klikk Neste.
  8. Klikk Fullfør for å lagre endringene i beregningen av kontantstrømmen.

Du vil nå se fremtidig kontantstrøm basert på innstillingene og justeringene du har gjort.

Fremtidig kontantstrøm vil beregnes automatisk basert på dagens dato, reskontroposter og kontantbeholdning. Du trenger ikke å gå gjennom veiviseren dersom du ikke skal foreta justeringer. Som et alternativ til veiviseren kan du klikke på søkeknappene til høyre for Kontanter ved ukens inngang, Kundebetalinger, Andre innbetalinger, Leverandørutbetalinger og Andre utbetalinger i oversiktsvinduet for kontantstrøm.

Tips! Vi anbefaler at du setter tilgangskontroll på funksjonaliteten for å redigere utvalg for estimering av kontantstrøm slik at kun regnskapsansvarlig kan gjøre endringer.

Se også:

Hovedbok

Kontoplan

Om Tilgangskontroll