Mamut Import/Export

Mamut Import/Exporter et program som forenkler kommunikasjonen mellom Mamut Business Software og andre programmer. Mamut Import/Export inneholder flere forhåndsdefinerte formater for import og eksport av blant annet kunder, produkter, leverandører, ordre, fakturainformasjon med mer.

Du kan importere og eksportere via Microsoft® Excel® og csv-filer.

Import fra Excel

For å kunne importere data fra Excel inn i Mamut Business Softwaremå du først opprette en Excel-fil. Den første raden i filen skal inneholde overskriftene til de av feltene du skal importere data til. De vil bli brukt til å kunne knytte dataen fra Excel-filen med feltene funnet i Mamut Business Software.

For å importere fra Excel gå til Fil - Import - Import/Eksport - Import fra Excel.

Import/Eksport (csv-filer)

Formatet csv beskriver filer hvor data er kommaseparert, som enten kan åpnes som tekstfiler eller som Excel-filer. Data som en vil ønsker å importere inn i Mamut Business Software må følge spesifikke forhåndsdefinerte formater. Mer informasjon om import-/eksportformater finner du Beskrivelse av CSV-filformater.

For å importere eller eksportere csv-filer gå til Fil - Import - Import/Eksport eller File - Eksport - Import/Eksport. Det er også mulig å starte exe-filen Mamut ImportExport i installasjonsmappen til Mamut Business Software.

Det følger eksempelfiler med installasjonen av Mamut Business Software i mappen der programfilene ligger: ”…\Mamut\ImportExport\ExampleFiles”.

Eksempelfilene, og filer du eksporterer fra Mamut Business Software, er tekstfiler som du kan åpne i Microsoft Excel. Før du kan åpne filene i Excel må du endre formatet på filen til å være .csv, istedenfor .txt. Når du åpner filen etter å ha endret formatet til .csv vil filen åpnes i Excel som en semikolonseparert fil. Dette gjør det vesentlig enklere å lese og redigere filen.

Ved import til Mamut Business Software kan formatet være .txt (slik som eksempelfilene viser), eller .csv. Når du skal lagre en fil du ønsker å importere, kan du i Excel velge Fil - Lagre som, og velg filtype CSV (kommaseparert) (*.csv).

Før du begynner å jobbe med importfiler, bør du forsikre deg om at Windows er satt opp til å vise lister separert med semikolon <;>. Innstillingen finner du i Windows Kontrollpanel, under Klokke, språk og region - Region og språk - Formater - Flere Innstillinger - Listeskilletegn (beskrivelsen gjelder Windows 7 og kan avvike noe i andre Windows-versjoner.)

Sikkerhetskopi

Før du importerer data bør du alltid ta en sikkerhetskopi. Dersom importen ikke blir som ønsket, er det enkelt å tilbakekopiere sikkerhetskopien og prøve på nytt. For å ta en sikkerhetskopi velger du Fil - Sikkerhetskopiering - Utfør sikkerhetskopiering.

Se også:

Import fra Excel

Import/Eksport (csv-filer)