Firmainnstillinger for Produkt

.I firmainnstillingene for produkt kan du sette innstillinger for hvilken funksjonalitet din bedrift ønsker å benytte samt styre pris- og lagerhåndtering.

Veiviseren for opprettelse av ny firmadatabase

Som en del av veiviseren for opprettelse av ny firmadatabase kan du velge å merke av for om bedriften selger produkter, tjenester, begge deler, samt om bedriften lagerfører produkter.

Dersom du ofte oppretter produkter av en spesiell type, kan du forenkle prosessen ved å bruke en standard produktmal. Du kan også fastsette andre standardverdier som nye produkter automatisk skal få ved opprettelse.

En bedrifts produktspekter kan inneha egenskaper som ønskes registrert, og som ikke passer i feltene som er gitt i produktregisteret. De typiske feltene for Vekt, Volum og Pakkeenhet kan derfor gis egne navn til fri benyttelse.

Tilpasning av funksjonalitet

Her bestemmer du hvilken funksjonalitet som skal være tilgjengelig for din bedrift. Tilpasningen bidrar til å gjøre produktregisteret mer oversiktlig og skreddersydd for ditt bruk.

Bedriften lagerfører produkter: Merkes av dersom du vil benytte lagerfunksjonalitet i produktregisteret.

Bedriften selger produkter som består av andre produkter (strukturvare): Merkes av dersom du ønsker å ta i bruk strukturvarer.

Bedriften ønsker å se historisk prisutvikling på produkter: Med denne funksjonen vil fanekortet Pris i produktregisteret vise historiske priser. Dermed kan du registrere priser på produktene dine gjeldende fra et visst tidspunkt, for eksempel en kampanjepris.

Bedriften har rabattavtaler for individuelle kunder på enkeltprodukter: Valget merkes av dersom du vil kunne gi individuelle rabatter på enkeltprodukter til dine kunder. Merker du av her, aktiveres fanekortet Kontakt i fanekortet Rabatt i produktregisteret. Du kan overstyre valget på hvert enkelt produkt, ved å merke av for Ingen individuelle rabatter på produktet.

Bedriften gir kvantumsrabatt på produkter: Må merkes av for å kunne spesifisere kvantumsrabatt på dine produkter. Merker du av her, aktiveres fanekortet Kvantum i fanekortet Rabatt i produktregisteret.

Bedriften har rabattavtaler for kundekategorier på enkeltprodukter: Merkes av dersom du ønsker å kunne gi rabatter på enkeltprodukter til bestemte kundekategorier. Merker du av her, aktiveres fanekortet Kategori i fanekortet Rabatt i produktregisteret.

Bedriften foretar innkjøp basert på salgsordre: For muligheten til å opprette innkjøp med produkter fra salgsordre må dette valget merkes av.

Bedriften selger produkter på Internett: Merkes av dersom du ønsker muligheten til å selge produktene dine på Internett.

Bedriften har produkter som selges som varianter (f.eks. farge/størrelse/enhet): Merkes av dersom du selger produkter som kan leveres i flere utførelser.

Bedriften ønsker å registrere vekt og volum på produkter: Merkes av dersom dette er verdier du vil registrere på produktene dine.

Bedriften selger produkter med miljøavgift eller andre særavgifter: Valget merkes dersom du selger produkter med miljøavgift eller andre særavgifter.

Prishåndtering

Grunnlag for kostpris: Her velger du hva som skal brukes som grunnlag for beregningen av kostpris på tilbud og ordre/faktura.

Antall desimaler: Her velger du om du vil ha med 2 eller 4 desimaler i pris på produktene. Valget du gjør vil gi seg utslag på produktkortet, i priskalkulatoren, på rabattfanekortet, og på fanekortet Leverandør i produktregisteret.

Rabatt på produktene i nettbutikken: Dersom du ønsker å gi en generell rabatt på produkter ved bestilling i nettbutikken, legges rabattprosenten inn her.

Rabatt fastpris gjelder også som påslag: Gjelder dersom du benytter Fastpris på produkter i fanekortet Rabatt i produktregisteret. Som standard vil systemet velge laveste pris av Fastpris rabattregisteret, og Salgspris i priskalkulatoren. Merker du av her, vil Fastpris benyttes også dersom fastprisen er høyere enn Salgspris, og dermed fungere som et påslag.

KOSTNADER

Innkjøpskostnad skal inkludere frakt og ekspedisjon fra leverandørfakturaen: Her bestemmer du om frakt og ekspedisjonskostnad skal inkluderes i innkjøpskostnaden.

Innkjøpskostnad skal inkludere kostnader fra bokføring av toll og spedisjonsfaktura: Velg om toll og spedisjon skal inkluderes i innkjøpskostnaden.

OPPDATERING

Oppdatere innkjøpspris og -kostnad på produktkortet ved bokføring av innkjøp: Dette vil da oppdateres dersom du endrer prisene på produktlinjene i vinduet for varemottak.

Kun oppdatere produkter der leverandører på innkjøpet er standard leverandør: Oppdatering av innkjøpspris på produktkortet, som du kan aktivere ovenfor, kan gjøres kun for standardleverandørene dersom du merker av her.

REGNSKAPSMESSIG OPPDATERING AV LAGERVERDI

Kostnadsføre ved innkjøp: Velger du dette alternativet, vil det ikke bli foretatt automatisk bilagsføring ved beholdningsendringer. Varekostnaden vil bli bokført idet du bokfører leverandørfaktura fra innkjøpet.

Kostnadsføre når varer tas ut av lageret: Kostnadsføring vil skje når varer tas ut av lager for alle produkter. Andre lagerbevegelser vil bokføres slik at lagerbeholdningen endres.

Individuell regel for regnskapsmessig oppdatering av lagerverdi: Velger du dette alternativet, vil du få opp en innstilling i Produktregisteret, fanekortet Innstillinger, der du for hvert enkelt produkt kan bestemme om produktet skal ha bokført og oppdatert lagerverdien, eller om det skal kostnadsføres ved bokføring av leverandørfaktura.

Grunnlag for balanseføring av lagerverdi: Merkes av dersom du ønsker at innkjøpspris på salgsordrelinjer skal inkludere innkjøpskostnader i tillegg til innkjøpspris ved balanseføring av lagerverdien for produktene. Dette vil fremkomme i rapporten for lagerverdi og i lagermodulen.

Bruk begge metoder for bokføring av beholdningsendringer: Du kan velge om beholdningsendringer også skal kunne leses ut av både resultatregnskapet og balansen. Det vil da bli bokført 2 ekstra bilagslinjer ved varemottak og vareleveranse.

Tilleggsavgift: Tilleggsavgift innstillinger.

Lagerhåndtering

Oppdatere lagerbeholdning: Her velger du om lageroppdatering skal skje ved utskrift av faktura, pakkseddel eller plukkliste.

Prinsipp for lageroppdatering: Her bestemmer du om du vil benytte FIFU (først inn først ut) eller SIFU (sist inn først ut). Merk at produkter der det benyttes holdbarhetsdato plukkes i henhold til dato. Tidligste dato plukkes først, uavhengig av prinsipp for lageroppdatering.

Merk! FIFU er forvalgt. Du bør ikke endre prinsipp for lageroppdatering uten å forsikre deg om at du følger lovgivningen på området.

Antall desimaler for lagerenhet: Du kan om ønskelig vise lagerbeholdning med opptil 3 desimaler. Velger du en eller flere desimaler, vil du også kunne selge produkter som er mindre enn hele enheter via nettbutikken. Du må da merke av for dette i fanekortet Nettbutikk i produktkortet for produkter der dette skal være mulig.

Bedriften benytter lagerlokasjon: Dersom du har lager med lokasjoner og ønsker å legge inn disse i programmet, må du merke av dette feltet. Merk også av om Bedriften lagrer samme produkt flere steder på samme lager.

Bedriften lagerfører produkter med vareparti: Merkes av dersom du vil ha mulighet til å stille inn hvorvidt varepartinummer på produkter er påkrevd ved varetransaksjoner. Denne innstillingen blir da tilgjengelig under fanekortet Innstillinger på produktet.

Bedriften lagerfører produkter med holdbarhetsdato: Merkes av dersom du vil ha mulighet til å stille inn hvorvidt holdbarhetsdato er påkrevd ved varetransaksjoner. Denne innstillingen blir da tilgjengelig under fanekortet Innstillinger på produktet.

Bedriften lagerfører produkter med serienummer: Merkes av dersom du vil ha mulighet til å stille inn hvorvidt serienummer på produkter er påkrevd ved varetransaksjoner. Denne innstillingen blir da tilgjengelig under fanekortet Innstillinger på produktet.

Serienummer, vareparti eller holdbarhetsdato må plukkes manuelt: Merkes av dersom du ønsker å måtte velge serienummer på utgående varetransaksjoner.

Skrive ut plukkliste ved registrering av varelevering: Merkes av om du ønsker at det skal skrives ut plukkliste ved registrering av varelevering. Du kan også bestemme ønsket antall utskrifter.

Skrive ut pakkseddel ved registrering av varelevering: Merkes av om du ønsker at det skal skrives ut pakkseddel ved registrering av varelevering. Du kan også bestemme ønsket antall utskrifter.

Skrive ut mottaksseddel ved registrering av varemottak: Valget gjør at en mottaksseddel blir skrevet ut ved varemottak. Ved negativt varemottak/kreditering av innkjøp blir det skrevet ut en returseddel.

Standardverdier

Her kan du legge inn ønskede standardverdier som automatisk skal legges inn på nye produkter du oppretter. Dersom du ønsker å endre ledeteksten til noen av feltene i produktregisteret, kan du gjøre det her.

Standard produktmal: Her kan du velge hvilken type produkt som skal opprettes som standard ved registrering av nye produkter i produktregisteret.

Utgående og Inngående mva.: Her bestemmer du standard mva-satser for nye produkter som opprettes. Dette kan overstyres på produktkortet.

Produktgruppe: Velg en gruppe fra nedtrekkslisten dersom du ønsker at alle nye produkter som standard skal tilhøre en bestemt produktgruppe.

Språk ved manglende beskrivelse: Dersom du skal legge inn produktnavn på flere språk, kan du sette hvilket språk som skal være standard ved manglende beskrivelse på nye produkter.

Priskalkulator benyttes når du skal regne ut utsalgspris på et produkt. Standardverdiene bestemmer hvordan kalkulatoren skal oppdatere de ulike prisfeltene.

Standardinnstillinger for produkter med varianter: Disse innstillingene vil gjelde som standard for alle variantprodukter. Dette vil kunne forenkle prosessen med opprettelse av nye hovedprodukter med varianter betydelig, spesielt dersom du har mange ulike produkter som selges med de samme variantegenskapene. Standardinnstillingene kan overstyres for hvert enkelt hovedprodukt, på fanekortet Variant, under Variantinnstillinger.

Feltbeskrivelser: Feltbeskrivelsene kan tilpasses produktene du selger og er felles for hele produktregisteret. Du kan endre feltnavn for Pakkeenhet, Antall pr. enhet, Volum og Vekt.

Antall produktgruppenivåer: Her definerer du antall produktgruppenivåer som du ønsker å benytte. Du kan justere fra 1-4.

Visning av lagerbeholdning i nettbutikken: Lagerbeholdningen kan vises etter ulike prinsipper i nettbutikken. Du kan også velge Vis grafikk som symboliserer lagerbeholdningen.

Se også:

Produktregisteret

Om kostnadskontering og regnskapsmessig lagerverdi

Opprette en ny firmadatabase

Produktvarianter

Registrere varemottak