Registrere varemottak

Når din leverandør har mottatt din bestilling og levert varene, kan du registrere et varemottak i programmet. Et produkt behøver ikke være lagervare for å registreres på et varemottak, men skal den oppdatere lagerbeholdningen må den være lagervare, og Oppdatere lagerbeholdning i fanekortet Lager må være markert.

Du kan velge om en Mottaksseddel skal skrives ut ved varemottak/kreditering av innkjøp. Valget gjøres på fanekortet Lager i Firmainnstillingene for Produkt.

Tips! Du kan også velge om rapporten Ordre som kan leveres skal skrives ut ved registrering av varemottak. Rapporten viser ordre som kan leveres som er relatert til varemottaket. Valget gjøres i Firmainnstillingene for Innkjøp.

.Du kan registrere varemottak fra innkjøpsregisteret. Innkjøpet vil ha status "Bestilt" før det er mottatt. Du kan også registrere varemottak fra lagermodulen, under Innkjøp, ikke mottatt.

Slik registrerer du et varemottak fra innkjøpsregisteret

1. .Velg Vis - Innkjøp - Innkjøp og finn frem innkjøpet du skal registrere mottak på.

2. Klikk Registrere Varemottak.

3. Kontroller at Bestillingsnr. er korrekt.
    Du kan klikke [...] for å se Innkjøpslisten, eller Gå til innkjøp om du ønsker å gå tilbake til innkjøpsordren.

4. Kontroller at leverte varer er de samme som bestilt.
    Du kan registrere større eller mindre antall enn det som er bestilt. Ved avvik skriver du inn antall mottatte varer i kolonnen
    Varemottak. Har leverandøren levert et mindre antall enn bestilt er det en delleveranse, se nedenfor.

5. Velg eventuelt hvilket Lager og Lagerlokasjon varene skal plasseres på.

6. Klikk Registrer Varemottak.
    Status på innkjøpsordren endres til
    Mottatt og fanekortet Produktlinjer oppdateres med mottaket. Lagerbeholdningen for produktene oppdateres og vises i produktkortet under fanekortet Lager.

7. Klikk Ferdigbehandlet om du vil gjøre om status for innkjøpsordren. Den er likevel ikke låst, så du vil fremdeles kunne gjøre flere registreringer om nødvendig.
    Merk!
    Dersom du åpnet varemottak via lagermodulen vil du nederst i vinduet kunne markere bort avmerkingsboksen Lukk vinduet ved effektuering. Denne er som standard markert, men om du ønsker å arbeide videre i vinduet etter effektueringen kan du fjerne avmerkingen her.

Du kan nå eventuelt åpne en annen bestilling som skal registreres og fortsette varemottaket.

Tips! I Brukerinnstillingene for Innkjøp kan du velge hvordan produktene skal sorteres på varemottaket.

Behandling av delleveranse

Dersom du ved registreringen av varemottaket fikk inn færre enn det som var bestilt på innkjøpsordren har du følgende valg:

Vil du se eventuelle tidligere mottak på innkjøpsordren kan du klikke i ruten Vis også mottatte produktlinjer.

A. Annullere resten av innkjøpsordren.

Klikk Slett.

Antallet endres i Bestilt til å bli det samme som er registrert på varemottaket. Status for innkjøpsordre er Mottatt.

B. Vent på resten av leveransen.

Neste gang du registrerer varemottak på innkjøpsordren vil restverdien stå i kolonnen Varemottak.

Klikk Registrere Varemottak. Status for innkjøpsordren er Mottatt.

C. Bokfør delleveransen og vent på resten.

Se også:

Bokføre en innkjøpsordre/opprette leverandørfaktura

Innkjøpsregisteret

Brukerinnstillingene for Innkjøp

Firmainnstillingene for Innkjøp

Firmainnstillingene for Produkt

Produktregister

Lager, logistikk, innkjøpsordre

Lager