Korrigering av verifikat

Möjligheterna att ändra i verifikat sedan de överförts till huvudboken är begränsade. Vi rekommenderar därför att kontrollera och rätta eventuella fel innan de överförs till huvudboken.

Upptäcker du fel i ett verifikat som redan är överfört till huvudboken måste du skapa ett korrigeringsverifikat som är likt det ursprungliga, fast med motsatta förtecken (+,-). I huvudboken finns en funktion för att korrigera huvudboksverifikat om perioden i vilken verifikatet bokfördes inte har stängts.

Du kan inte registrera verifikat i avslutade redovisningsperioder.

Så här raderar du ett verifikat som inte har överförts till huvudboken:

Obs! När ett verifikat raderas får efterföljande verifikat detta nummer så att det inte blir någon lucka i verifikatsnummerserien. Om du vill radera flera verifikat bör du radera dem i nummerordning så att det nyaste raderas först och det äldsta sist. På så sätt uppdateras nummerserierna på ett korrekt sätt.

1. Leta rätt på verifikatet som ska raderas/korrigeras.
  2. Klicka på knappen Radera i verktygsfältet när du vill ta bort ett verifikat eller en verifikatsrad.
  3. I dialogrutan som öppnas väljer du om det är en Rad eller ett Verifikat som ska tas bort.

Om verifikatet inte balanserar när du har tagit bort en rad, måste du infoga en ny bokföringsrad innan du kan fortsätta.

Raden eller verifikatet har nu raderats.

Så bokförs ett korrigeringsverifikat för verifikat som har överförts till huvudboken:

Obs! Innan du börjar bör du markera alternativet Visa verifikatlista på fliken Funktion i användarinställningarna för verifikatregistreringsmodulen. Läs mer i Användarinställningar för verifikatregistrering.

1. Skapa ett nytt verifikat (till exempel utgående kreditnota), välj önskat datum och period.
  2. Välj därefter Huvudbok i rullgardinsmenyn nederst till höger.
  3. Leta upp verifikatet som ska korrigeras. Skriv till exempel in aktuellt verifikatsnummer och verifikationstyp, så kommer verifikat förhoppningsvis fram i fältet nedanför.

4. Markera verifikaten och klicka Gå till. Klicka sedan på Stäng. Verifikaten visas nederst i huvudfönstret.
  5. Klicka på Radera, knappen hittar du över verifikatslistan. Du får en fråga om du vill korrigera verifikatet. Svara Ja på detta. Programmet kommer då att skapa ett nytt verifikat motsatt huvudboksverifikatet.
    Obs!
    Ångrar du korrigeringen kan du radera verifikaten på vanligt sätt genom att klicka på Radera i övre delen av fönstret.
  6. Klicka Överför till huvudbok för att bokföra verifikatet.

Korrigeringsverifikatet och originalverifikatet balanserar nu på noll.

Så här infogas en verifikatrad:

1. Leta rätt på verifikatet som saknar bokföringsrader.
  2. Ställ markören på någon av verifikatsraderna.
  3. Klicka på Sätt in verifikationslinje.
  4. Registrera verifikatraderna på vanligt sätt.

En verifikationslinje har nu infogats.

Så här ändar du period/datum:

1. Leta rätt på verifikatet som bokförts på fel period.
  2. Ställ markören på någon av verifikatsraderna.
  3. Ändra perioden i periodfältet i verktygsfältet.

Perioden ändras och du kan överföra till huvudboken i den nya perioden.

Obs! Datum: Perioden/datumet har nu ändrats. Gör på motsvarande sätt när du ska ändra datum. På samtliga bokföringsrader på det aktuella verifikatet ändras period och datum till de nya värdena.

Korrigera verifikat i huvudboken

Du kan korrigera verifikat i huvudboken om redovisningsperioden inte har stängts.

Om verifikatet inte kan korrigeras på detta sätt kan du registrera ett korrigeringsverifikat manuellt i en öppen period.

Obs! Du kan inte korrigera ingående balansverifikat som har skapats automatiskt

Så här korrigerar du ett verifikat från huvudboken till en öppen period:

1. Välj Visa - Redovisning - Huvudbok - Verifikatlista.
  2. Markera verifikatet.
  3. Klicka på Radera och välj hur du vill bokföra korrigeringen.
    Korrigering raderar inte verifikatet från huvudboken. Ett nytt verifikat med motsatta värden skapas som reverserar originalverifikatet (se nedan).

Huvudbok: Ett nytt verifikat med motsatta poster skapas. I verifikatbeskrivningen registreras en referens till originalverifikatet. Bokföringslistan skrivs ut.

eller

Verifikatregistrering: Ett nytt verifikat med motsatta poster öppnas i verifikatregistreringen. I verifikatbeskrivningen registreras en referens till originalverifikatet. Verifikatet kan redigeras innan det överförs till huvudboken.

Se även:

Hur registreras ett verifikat?

Hur överförs verifikat till huvudboken?