Verifikattyper

Redovisningsmodulen är på förhand inställd med tolv olika verifikationstyper. Alla verifikat som bokförs i huvudboken måste göras i någon av dessa verifikationstyper (eller i egendefinierade verifikationstyper). Bokföring på olika verifikationstyper möjliggör effektivare registrering och ändamålsenlig arkivering av verifikat.

För att de olika verifikationstyperna enkelt ska kunna skiljas från varandra i huvudboken används koder (till exempel UF för utgående fakturor, IF för ingående etc.).

Du kan anpassa och skapa nya verifikationstyper i redovisningsinställningarna under fliken Redovisning och knappen Verifikationstypinställn. och nummerserier. Du kan redigera verifikationstyperna som följer med som standard, men du har bara möjlighet att radera verifikationstyper som du själv har skapat.

Du kan även gå direkt till inställningarna från Verifikatregistreringen genom att klicka på pilknappen till höger om knappen Kontoplan i verktygsraden och välja Ver.typinställningar.

Skapa nya verifikationstyper:

För att enklare att kunna skilja dem från varandra i huvudboken används koder för de olika verifikationstyperna (här kallade Verifikatsnr. Initial, till exempel UF för Utgående fakturor).

1. Klicka på Ny för att skapa en helt ny verifikationstyp.

2. Ange Verifikatsnr. start och Namn för verifikatsregistrering och visning i huvudbok.
  1. Ange eventuella inställningar för verifikationstypen, som beskrivs nedan.

Verifikattypen har nu registrerats.

Se även:

Inställningar för verifikationstyper

Numrering av verifikat