Skapa en räntefaktura

Med hjälp av räntefakturering kan du fakturera kunder för förlorade ränteintäkter. Förlorade ränteintäkter för kunder som betalar för sent kan utgöra betydliga belopp under loppet av året.

Under inställningarna för räntefakturering definierar du de inställningar som ska gälla för ditt företag. Inställningarna hittar du genom att klicka Visa - Inställningar - Redovisning - Reskontra. Här kan du ange vilka räntesatser som ska tillämpas på försenade betalningar, betalningsvillkor samt fast text för kunder inom landet samt internationella kunder.

Om du väljer Räntefakturering startas en guide där du kan välja mellan att skapa nya räntefakturor eller skriva ut kopior av tidigare räntefakturor.

Så här skapar du nya räntefakturor:

1. Välj Visa - Redovisning - Räntefakturering.
  2. Markera Skapa nya räntefakturor och klicka på Nästa.
  3. Gör önskat urval för att begränsa antalet fordringar som föreslås till räntefakturering.

Du kan sätta ett eller flera av följande kriterier för urvalet:

Kund: Välj önskad kund.
    Betalt efter
    : Fordringar som har betalts efter valt datum kommer med i urvalet. (Om antal räntefria dagar överstigs.)

Klicka på Urval om du vill göra ett mer avancerat urval.

Räntesatsen hämtas automatiskt från inställningarna för räntefakturering som definieras här: Visa - Inställningar - Redovisning - Reskontra. Denna räntesats kan ändras.
  4. Klicka på Nästa om du vill se vilka fordringar som har föreslagits med utgångspunkt i ditt urval.

5. Klicka på Nästa om du är nöjd med fordringarna som har föreslagits. Du får då en förhandsgranskning av rapporten Ränteförslag. Klicka på Föregående om du vill gå tillbaka och göra ändringar i urvalet. Du kan också ta bort markeringen på raderna med fordringar som föreslås. De fordringar du avmarkerar kommer inte bli räntefakturerade den här gången.
  6. Efter utskrift av Ränteförslag kan du skriva ut själva räntefakturorna. Välj önskat utskriftsformat. Klicka på Nästa och sedan Slutför om du vill godkänna räntefakturorna. En verifikation per räntefaktura skapas. Verifikationerna läggs med status öppna poster i reskontra.

Ett verifikat per räntefaktura skapas. Verifikaten registreras som öppna poster i reskontran.

Så här skriver du ut kopior av tidigare räntefakturor:

1. Gå till Visa - Redovisning - Räntefaktura.
  2. Markera Skriv ut kopior av tidigare räntefakturor och klicka på Nästa.
  3. Gör önskat urval. Se punkt 3 i föregående beskrivning för mer information om urval.
  4. Klicka på Nästa om du vill se vilka räntefakturor som har föreslagits med utgångspunkt i ditt urval.
  5. Markera räntefakturan du vill skriva ut en kopia av. Du kan endast skriva ut kopia av en räntefaktura åt gången.
  6. Klicka på Nästa och välj utskriftsmedium.
  7. Klicka Slutför för att skriva ut kopian.

Utskriften är nu fullförd. Klicka på Föregående om du vill gå tillbaka och skriva ut flera kopior, eller klicka på Avbryt och avsluta guiden när du har skrivit ut önskade kopior.

Se även:

Inställningar för räntefakturering

Om räntefakturering