Betalningsuppföljning

Betalningspåminnelse

De flesta företag som säljer på kredit upplever förr eller senare att vissa kunder inte betalar. Du kan vid dessa tillfällen välja att bokföra fordringen som en förlust eller försöka driva in skulden.

Det första du kan göra är att skicka en betalningspåminnelse och/eller inkassokrav till kunden. I ditt Mamut Business Software-system gör du detta via en enkel guide.

I Mamut Business Software kan du välja mellan att skicka vanliga betalningspåminnelser eller påminnelser som inkluderar dröjsmålsränta. Du kan välja hur många betalningspåminnelser du vill skicka samt vilka påminnelsenivåer som ska inkludera dröjsmålsränta. Du kan även skapa och koppla påminnelsegrupper till påminnelsnivåer samt därefter koppla kunder till de olika påminnelsegrupperna.

Systemet ger dig möjlighet att skicka individuella räntefakturor till kunden efter att skulden har betalats, oavsett om du valde att inkludera dröjsmålsränta på betalningspåminnelsen. Läs mer om räntefakturering nedan.

Du kan definiera inställningarna för betalningspåminnelser via Visa - Inställningar - Redovisning - Reskontra.

Läs mer om betalningspåminnelser i Om betalningspåminnelse/inkassovarsel.

Factoring

Om du vill slippa fakturauppföljningen kan du sälja dina fordringar till en factoringbyrå som då tar över uppföljningen av dina skickade fakturor samt kundreskontran. På så sätt kan du frigöra arbetstid som du kan använda för att utföra andra uppgifter. Du är dessutom garanterad att få in dina utestående fordringar.

Du kan definiera inställningarna för factoring via Visa - Inställningar - Redovisning - Reskontra.

Läs mer i Om factoring.

Räntefakturering

Med hjälp av räntefakturering kan du fakturera kunder för förlorade ränteintäkter. Förlorade ränteintäkter för kunder som betalar för sent kan utgöra betydliga belopp under loppet av ett år. Vissa företag väljer att kompensera denna förlust genom att fakturera räntor.

Det finns olika alternativ för att återhämta förlorade intäkter i Mamut Business Software. Du kan lägga till dröjsmålsränta redan på betalningspåminnelser, eller så kan du skicka separata räntefakturor när skulden är betald. Om du inkluderar dröjsmålsränta på påminnelsen kommer räntan att löpa fram till dess fordringen är betald. Om du därför vill kräva ränta som är upplupen i perioden då betalningspåminnelsen skickades ut och betalningen gjordes, kan du skapa en vanlig räntefaktura.

Obs! Det föreligger vissa formella krav på originalfaktura och räntefaktura som måste uppfyllas för att du ska kunna inkräva räntor på obetalda fordringar. Se aktuellt regelverk eller kontakta din revisor för mer information.

Du kan definiera inställningarna för räntefakturering via Visa - Inställningar - Redovisning - Reskontra.

Läs mer i Om räntefakturering.

Läs mer om att inkludera dröjsmålsränta på betalningspåminnelser i Om betalningspåminnelse/inkassovarsel.

Utbetalning - betalning till bank

Utbetalningar till leverantörer bokförs som verifikat i huvudboken. I reskontran kan du använda Betalning till bank, en guide som gör det enklare att välja vilka poster som ska betalas samt att utföra själva betalningen. Den kan även hjälpa dig med att bokföra utbetalningarna när de har utförts.

Guiden för betalning till bank kan användas på två sätt: automatisk utbetalning och manuell utbetalning.

Du kan definiera inställningarna för utbetalning via Visa - Inställningar - Redovisning - Reskontra.

Läs mer i Utbetalning - betalning till bank.

OCR/bank

Med hjälp av funktionaliteten för att läsa in OCR-filer från bank kan du läsa in filer från banker som innehåller information om inbetalningar från dina kunder.

Du kan definiera inställningarna för OCR via Visa - Inställningar - Redovisning - Reskontra.

Läs mer i OCR/bank - inläsning av bankfiler.

Inkasso

Om dina kunder ändå inte har betalat trots att ha mottagit inkassokrav kan du skicka dina fordringar till en inkassobyrå som övertar indrivningen av skulderna samt all kommunikation med kunden i det aktuella ärendet.

Du kan definiera inställningarna för inkasso via Visa - Inställningar - Redovisning - Reskontra.

Läs mer i Om inkasso.

Se även:

Om reskontra

Om betalningspåminnelse/inkassovarsel

Om räntefakturering

Bankfiler/automatisk utbetalning

OCR/bank - inläsning av bankfiler

Om inkasso

Om factoring