Om betalningspåminnelse/inkassovarsel

Lagändring! Den 16 mars 2013 infördes nya betalningsregler för svenska företag. Lagen gäller endast affärsrelationer mellan företag, myndigheter och organisationer – inte med privatpersoner. Beslutet är i enlighet med EU:s direktiv för att få bukt med sena betalningar och långa betalningstider i näringslivet. Företag som drabbas av sena betalningar kan nu ta ut en förseningsavgift på 450 kronor.

Den nya avgiften kräver inget avtal eller annan förhandsinformation. Du behöver alltså inte ange på fakturan att avgiften kommer att tas ut, utan den kan tas ut omedelbart efter att fakturan förfallit till betalning. Rätten till att ta ut avgiften kan endast avtalas bort om det finns särskilda skäl till det.

Förseningsavgiften är en maxavgift, vilket betyder att om du väljer att ta ut 450 kronor direkt kan du inte senare lägga på påminnelseavgift, inkassoavgift och eventuell avgift för att upprätta en amorteringsplan.

I Mamut Business Software lägger du in förseningsavgiften via inställningarna för påminnelsestatus. Läs mer i Inställningar för påminnelsestatus.

De flesta företag som säljer på kredit upplever förr eller senare att vissa kunder inte betalar. Du kan vid dessa tillfällen välja att bokföra fordringen som en förlust eller försöka driva in skulden.

Det första du kan göra är att skicka en betalningspåminnelse och/eller inkassokrav till kunden. I ditt Mamut Business Software-system gör du detta via en enkel guide. Om kunden inte betalar efter att ha mottagit den första påminnelsen kan det vara en god idé att skicka ytterligare en påminnelse. Denna kan innehålla exakt samma information som den första påminnelsen med tillägget att om betalning inte företas omgående kommer ärendet att gå vidare till inkasso vilket kommer att innebära att inkassokostnaden läggs till på den ursprungliga skulden.

Du kan dessutom välja att kräva dröjsmålsränta på sena inbetalningar. Du kan välja om du vill inkludera ränta direkt på betalningspåminnelsen eller om du vill skicka en separat räntefaktura när skulden har betalts.

Obs! Det föreligger vissa formella krav på originalfaktura och räntefaktura som måste uppfyllas för att du ska kunna inkräva räntor på obetalda fordringar. Se aktuellt regelverk eller kontakta din revisor för mer information.

Huruvida en kund ska kunna bli påmind, samt vilken påminnelsegrupp kontakten tillhör anges för varje enskild kontakt i Kontaktregistret. Standardinställningar för påminnelse ärvs när en ny kund registreras i kontaktuppföljningsmodulen. Läs mer om hur du kommer igång med betalningspåminnelser/inkassovarsel i Kom i gång med betalningspåminnelser/inkassokrav.

Om betalningspåminnelser och inkassokrav inte betalas inom en viss tid kan du skicka fakturorna till Inkasso. Läs mer om detta i Om inkasso.

Tips! Som ett alternativ till att kräva in betalningarna själv kan du skicka fordringarna till Factoring. Du måste då skapa ett avtal med ett factoringföretag. I programmet kan du generera factoringfiler med fordringar och kreditnotor och skicka till factoringföretaget. Läs mer om detta i Om factoring.

Se även:

Skapa betalningspåminnelse/inkassokrav

Kom i gång med betalningspåminnelser/inkassokrav

Om inkasso

Om factoring

Inställningar för Betalningspåminnelse/Inkassokrav

Inställningar för påminnelsestatus