Kom i gång med betalningspåminnelser/inkassokrav

Du kan definiera vem som ska motta betalningspåminnelser, när de ska skickas ut samt vilka villkor som ska gälla. För att kunna skicka betalningspåminnelser/inkassokrav måste du dock först definiera några inställningar i ditt Mamut Business Software-system.

Så här kommer du i gång med betalningspåminnelser/inkassokrav:

1. Gå till Visa - Inställningar - Redovisning - Reskontra.
  2. Om ditt företag använder räntefakturering, markera alternativet Företaget räntefakturerar kunder som betalar efter förfallodatum och klicka på knappen Inställningar till höger för att ange ränteinställningarna. Läs mer i Inställningar för räntefakturering. Klicka OK när du är klar.
  3. Markera därefter inställningen Företaget skickar betalningspåminnelser till sina kunder.

Tips! Du kan definiera räntesatsen i inställningarna både för betalningspåminnelser och räntefakturering.

4. Klicka på knappen Inställningar till höger om kryssrutan för att definiera inställningarna för betalningspåminnelser och inkassokrav. Läs mer i Inställningar för Betalningspåminnelse/Inkassokrav.

5. Ange inställningar och registrera fasta texter för de olika påminnelserna.
    Läs mer i Inställningar för påminnelsestatus. Observera att det finns formella krav på innehållet i inkassokrav.
  6. I företagsinställningarna för Kontaktuppföljning (Visa - Inställningar - Företag - Inställningar per modul - Kontaktuppföljning) kan du definiera standardinställningarna för räntefakturering och påminnelser i förhållande till ditt företags behov. Dessa inställningar används som standardvärden när du skapar nya kunder.
  7. Du bör slutgligen definiera inställningar för enskilda kunder genom att öppna kontaktmodulen och markera fliken Inställningar. Inställningarna hittar du genom att klicka på knappen Reskontra i kundens kontaktkort. Här anger du villkoren för räntefakturering i rullgardinsmenyn Räntefaktura.

Detta kan du göra i en operation för alla kunder med hjälp av guiden Ändra värden på ett urval kontakter. Läs mer om guiden Ändra värden på ett urval kontakter

Systemet är nu konfigurerat för att hantera betalningspåminnelser/inkassokrav.

Tips! Du kan ange inställningar så att vissa händelser automatiskt genererar uppföljningsaktiviteter. Ett exempel där uppföljningsaktiviteter kan vara till stor hjälp är vid fakturering. Du kan bestämma att uppföljningsaktiviteten ska starta på förfallodatumet eller ange ett annat datum. Aktiviteten kan exempelvis påminna dig om att kontrollera att betalningen har företagits. Läs mer i Uppföljningsaktiviteter.

Se även:

Om betalningspåminnelse/inkassovarsel

Inställningar för Betalningspåminnelse/Inkassokrav

Inställningar för påminnelsestatus

Skapa betalningspåminnelse/inkassokrav