Skapa betalningspåminnelse/inkassokrav

Med hjälp av guiden för Påminnelse kan du skapa påminnelser (krav) och inkassokrav till kunder som inte har betalt innestående betalningar innan förfallodatum. I guiden kan du markera om du vill skapa nya eller skriva ut kopior av tidigare, betalningspåminnelser/inkassokrav.

Om du vill ha en översikt över dina kunders utestående fordringar kan du gå till Visa - Redovisning - Kundresakontra och där klicka på Åldersfördelning. Läs mer i Åldersfördelning.

Obs! Innan du skapar betalningspåminnelser bör du definiera de relevanta inställningarna. Du kan via inställningarna exempelvis registrera fasta texter som ska användas på påminnelsen, ange inställningar för olika påminnelsenivåer och -grupper, inkludera dröjsmålsränta på påminnelser, osv. Inställningarna hittar du under Visa - Inställningar - Redovisning - Reskontra. Läs mer i Inställningar för Betalningspåminnelse/Inkassokrav.

Så skapar du nya betalningspåminnelser och/eller inkassokrav:

1. Gå till Visa - Redovisning - Påminnelse.
  2. Markera Skapa nya betalningspåminnelser och/eller inkassokrav och klicka på Nästa.
  3. Ange önskat urval för att begränsa antalet fordringar som föreslås för påminnelse. Du kan ange följande urval:

Status:
    Här kan du välja om det ska föreslås betalningspåminnelser för alla status, första påminnelsen, andra påminnelsen eller Inkassokrav. Hur många status som visas beror på antal betalningspåminnelser som har ställts in i Inställningar för betalningspåminnelser.

Grupp:
    Här kan du filtrera efter avgiftsgrupper och få förslag på alla kunder som tillhör vald avgiftsgrupp.

Kund:
    Om du vill skapa betalningspåminnelse eller inkassokrav på en bestämd kund kan du skriva in kundnummer eller välja önskad kund genom att klicka på knappen med tre prickar.

Påminnelsedatum:
    Här väljer du önskat datum för påminnelsen. Fordringar som har förfallit innan valt datum kommer med i urvalet.

Klicka på Urval om du vill göra ett mer avancerat urval.
  4. Klicka på Nästa om du vill se vilka fordringar som har föreslagits med utgångspunkt i ditt urval. Du kan ta bort fordringar från urvalet genom att ta bort markeringen i den vänstra kolumnen vid dessa fordringar. Här kan du även definiera om du vill slå ihop fakturor till en samlingspåminnelse med den högsta nivån genom att välja Slå samman fakturor till en kund till en påminnelse med högsta nivå. Du bör inte välja detta alternativ om du vill skapa separata betalningspåminnelser för varje nivå.

Obs! Om du har valt att inkludera dröjsmålsränta på betalningspåminnelser visas upplupna räntor i detta fönster.

5. Klicka på Nästa om du vill förhandsgranska rapporten Påminnelseförslag. Klicka på Föregående om du vill gå tillbaka och göra ändringar i urvalet.
  6. Markera Skriv ut lista över betalningspåminnelser/inkassokrav och välj utskriftsmedia om du vill skriva ut den här rapporten. Välj också rätt media för utskrift av själva påminnelserna/inkassokraven.
  7. Klicka på Nästa om du vill skriva ut rapporterna.
  8. Klicka på Slutför om du vill godkänna utskrifterna.

Betalningspåminnelserna har nu skapats för det aktuella kundurvalet.

Så skriver du ut kopior av befintliga betalningspåminnelser eller inkassokrav:

1. Gå till Visa - Redovisning - Påminnelse.
  2. Markera Skriv ut kopior av befintliga betalningspåminnelser eller inkassokrav och klicka på Nästa.
  3. Gör önskat urval. Se punkt 3 ovan för mer information om urval.
  4. Klicka på Nästa om du vill se vilka fordringar som har föreslagits med utgångspunkt i ditt urval. Du kan endast skriva ut kopia av en fordring åt gången.
  5. Markera den fordring som du vill skriva ut en kopia för betalningspåminnelse/inkassokravet på.
  6. Klicka Nästa och välj önskat utskriftsformat.
  7. Klicka Slutför för att skriva ut kopia. Du kan klicka Föregående för att gå tillbaka och skriva ut flera kopior eller Avbryt för att avsluta guiden när du har skrivit ut önskade kopior.

Filerna har nu skrivits ut.

Tips! För att få mer information om en kunds betalningshistorik kan du i programmet välja Visa - Kontakt - Kontaktuppföljning och på kontaktkortet klicka på knappen Kontaktstatus (snabbtangent F3). Fönstret visar bland annat kundens Genomsnittliga betalningstid i dagar, vilket kan ge dig en indikation när fordringen kommer att betalas.

Se även:

Inställningar för betalningspåminnelse/inkassokrav

Företagsinställningar för kontaktuppföljning

Om betalningspåminnelse/inkassovarsel

Hur skapas en factoringfil?

Hur skapas en inkassofil?

Kontaktregistret

Redigera reskontraposter