Hur skapas en factoringfil?

När du klickar på knappen Factoring i reskontramodulen startas en guide för generering av factoringfiler. För att kunna skapa factoringfiler måste du ha avtal med ett factoringföretag och göra inställning i programmet. Läs mer i Hur skapas en factoringfil?.

Så här skapar du en factoringfil:

1. Gå till Visa - Redovisning - Factoring.
  2. Gör önskat urval för att begränsa antalet fordringar som föreslås till factoring.

Du kan göra följande urval:

Typ av kontakt
    : Välj önskad kundtyp.
    Kund
    : Välj önskad kund.
    Klicka på Urval om du vill göra mer avancerade urval.
  3. Klicka på Nästa om du vill se vilka fordringar som har föreslagits med utgångspunkt i ditt urval. Du kan också ta bort markeringen på raderna med fordringar som föreslås. De fordringar du avmarkerar kommer inte med i factoringfilen den här gången.
  4. Klicka på Nästa om du är nöjd med fordringarna som har föreslagits. Du får då en förhandsgranskning av rapporten Factoringlista, den kan du skriva ut genom att klicka på Print report.
  5. Klicka Nästa, om du vill redigera urvalet klickar du på Föregående.
  6. Välj katalog där du vill att factoringfilerna ska placeras.
  7. Väl önskat filformat för factoringlistan om du vill skicka en rapport till factoringföretaget i tillägg till factoringfilerna.
  8. Ta eventuellt bort markeringen för att factoringfil ska skickas via e-post till factoringbyrån. Alternativet är automatiskt aktiverat om du har registrerat factoringbyråns e-postadress under inställningarna för factoring.
  9. Klicka på Nästa för att generera filerna.
  10. Klicka på Slutför. Alla fakturor och kreditnotor i urvalet markeras som skickade till factoring.

Fakturorna läggs som öppna reskontraposter.

Obs! Om du av olika anledningar måste skicka en factoringfil på nytt till factoringbyrån måste du återskapa filen från filarkivet. Du kan inte skapa filen på nytt eftersom posterna har uppdaterats med status Skickat till factoring i programmet. Du kan återskapa filen genom inställningarna för factoring. Läs mer i Inställningar för factoring.

Inbetalningar

Vissa factoringbyråer skickar tillbaka en OCR-fil som ska registreras i programmet. Du behöver då inte bokföra inbetalningarna.

Alternativt måste du bokföra inbetalningarna manuellt, antingen genom att du först stänger de öppna posterna mot ett uppsamlingskonto för factoring, och därefter bokför totalbeloppet från factoringbyrån mot detta konto, eller genom att bokföra inbetalningen från factoringbyrån på varje enskild kontakt. Eftersom det inbetalade beloppet är mindre en fordringarna måste du bokföra differensen mot ett kostnadskonto.

Kontakta din revisor för information om vilket/vilka konto/konton du ska använda.

Se även:

Om factoring

Kom i gång med factoring

Inställningar för factoring

Inkasso