Kom i gång med factoring

Factoring innebär att du säljer dina kundfordringar som har specialiserat sig på fakturauppföljning. För att kunna använda factoring måste du ha tecknat ett avtal med ett factoringföretag samt definierat factoringinställningarna i ditt Visma-system.

Så här kommer du i gång med factoring:

1. Skapa en mapp i din dator för lagring av factoringfiler.
    Använd gärna factoringföretagets namn som namn på mappen. Kom ihåg var du sparar denna.
  2. Aktivera factoringfunktionen genom att gå till Visa - Inställningar - Redovisning - Reskontra och markera Företaget exporterar fakturor till factoringbyrå.
  3. Klicka på knappen Inställningar bredvid kryssrutan och definiera inställningarna för factoring och factoringbyrån. Läs mer om inställningarna för factoring i Inställningar för factoring.
  4. Registrera factoringbyråns adress i företagsinställningarna: Klicka Visa - Inställningar - Företag. I rullgardinsmenyn under Adress väljer du Factoring. Klicka sedan på Adress-knappen och lägg in adressinformationen. Kontakta eventuellt din factoringbyrå för korrekt adress.
  5. Aktivera Automatisk OCR genom att gå till Visa - Inställningar - Företag - Inställningar per modul - Försäljning & fakturering på fliken Annat. Kontakta din factoringbyrå för upplysningar om hur du ska använda denna funktion. Läs mer iAutomatisk tilldelning av OCR.
  6. Ställ in systemet så att nya kunder får Factoring som standardpåminnelse: Välj Visa - Inställningar - Företag - Inställningar per modul - Kontaktuppföljning. Välj Factoring i rullgardinsmenyn Påminnelse.

7. Ange Factoring som standardpåminnelse för befintliga kunder: Välj Visa - Kontakt - Kontaktuppföljning och öppna fliken Inställningar. Klicka på Reskontra och välj Factoring i fältet Påminnelse.

Tips! Du kan uppdatera stora urval av kunder med hjälp av funktionen Visa - Kontakt - Ändra värden på ett urval kontakter. Se mer om detta i Ändra värden på ett urval kontakter.

Upprättad order: Om du har upprättat en order som ännu inte blivit fakturerad bör du eventuellt ändra fältet Factoring på fliken Diverse.

Systemet är nu redo att generera factoringfiler. Läs mer om detta i Hur skapas en factoringfil?.

Se även:

Om factoring

Hur skapas en factoringfil?

Inställningar för factoring