Inställningar för factoring

Om du har valt att låta ett Factoringföretag följa upp dina kundfordringar måste du definiera factoringformat och göra inställningar för factoring i programmet.

Du når inställningarna även via Visa - Inställningar - Företag - Inställningar per modul - Försäljning & Fakturering. Välj fliken Annat, och klicka på knappen Factoring.

Följande inställningar kan göras:

Filformat för export av factoringfil: I rullgardinsmenyn väljer du ett av de tillgängliga formaten.

Kontonummer: Här kan du välja kontonummer och även skapa ett nytt konto. Detaljer fälten som ska fyllas i när du upprättar ett nytt konto hittar du i Kontoinformation.

Automatiskt flytta kundfordring till factoringföretaget: Markera det här alternativet om du vill stänga posterna för kunden i reskontra när fordringarna överförs till factoringföretaget. Posterna överförs då till öppna poster i factoringföretaget.

För att kunna överföra öppna poster måste factoringföretaget vara registrerat som en kund i kontaktregistret, du måste dessutom välja denna kund i fältet.

Obs! Inställningen har inte retroaktiv verkan på befintliga poster.

Exportera kreditnotor: Markera det här alternativet om du vill kunna överföra kreditnotor.

Fakturatext: Här skriver du in önskad fast text som visas på alla fakturor som skickas till factoring. Texten kommer även att inkluderas i de filformat som kräver det. Factoringföretaget rekommenderar en speciell formulering i detta fält.

Information om factoringföretaget

Information som ska registreras får du av ditt factoringföretag.

Namn på factoringföretag: Här lägger du in namnet på det factoringföretag du använder.

Vårt kundnummer hos factoringföretaget: Ditt kundnummer hos factoringföretaget läggs in här. Observera att kundnumret måste läggas in för att du ska kunna använda vissa OCR- och factoringformat.

Kontaktperson: Här lägger du in namn på kontaktpersonen i factoringföretaget.

Avtalsnummer: Avtalsnumret till det avtal du har med factoringföretaget registrerar du här.

Vår kontaktperson: Här registrerar du namnet på den som är kontaktperson på ditt företag.

Katalog för exportfil: Här definierar du den katalog du vill exportera factoringfiler till.

E-post: Här lägger du in e-postadressen till factoringföretaget. E-postadressen fylls då i automatiskt vid generering av factoringfiler.

Redigera e-postmallar för Factoring: Om du klickar på Factoring får du upp en e-postmall som du kan redigera så att den passar till ditt företag.

Anteckning: Fältet används till egna anteckningar om factoringföretaget. Noteringarna visas inte på utskrifter. Däremot används detta fält av några av factoringformaten, vilket innebär att informationen inkluderas i filen som skickas till factoringföretaget.

Återskapa fil från filarkivet

Den här knappen använder du om du vill återskapa en tidigare factoringfil.

Markera filen i listan och klicka på knappen Export för att återskapa filen. Därefter väljer du var filen ska sparas.

Se även:

Om factoring

Kom i gång med factoring

Hur skapas en factoringfil?

Kontoinformation

Redovisningsinställningar