Redovisningsinställningar

På fliken Redovisningsinställningar får du tillgång till alla redovisningsrelaterade inställningar som gäller för den aktiva företagsdatabasen samt flera inställningar för överföring av redovisningsdata från andra moduler.

Ny: Via denna knappen öppnar du fönstret där du kan skapa ett nytt räkenskapsår. Klicka på pilen bredvid knappen om du önskar skapa föregående räkenskapsår. Läs mer om hur du skapar räkenskapsår i Räkenskapsår och momsperioder.

Tips! När två månader återstår av räkenskapsåret, kommer du automatiskt att få en påminnelse och bli tillfrågad om du önskar skapa ett nytt räkenskapsår. Om du svarar Ja på den frågan kommer systemet att skapa det nya räkenskapsåret åt dig.

Räkenskapsår och Aktuell period kan ändras efter behov. Dessa påverkar bland annat verifikat som bokförs i verifikatregistreringsmodulen.

Obs! Om du har valt att Datum styr perioden i användarinställningarna för verifikatregistreringen, upphäver dessa inställningar aktuell period och räkenskapsår i redovisningsinställningarna.

Räkenskapsårets början kan justeras om du har brutet räkenskapsår. Du kan då välja en annan månad än januari. I Sverige är det vanligast att låta räkenskapsåret följa kalenderåret.

Antal momsperioder: Hur många momsperioder som ditt företag ska förhålla sig till är beroende av hur mycket företaget omsätter eller om du har ansökt om en annan momsredovisningsperiodisering än den som är standard. Läs mer om momsperioder på Skatteverkets webbplats (extern länk).

Obs! Om du t. ex. vill ändra momsrapporteringen från 12 till 4 perioder efter att du har tagit systemet i bruk måste du göra ändringen innan du har stängt den första perioden. Detta gör du genom att välja Visa - Inställningar - Redovisning och därefter klicka på Redigera i verktygsmenyn. I fönstret som visas väljer du antal momsperioder i rullgardinsmenyn.

Genom att markera alternativet Tillåt långa kontonummer (längre än fyra siffror) kan du registrera kontonummer som är upp till sju tecken långa.

Du kan även anpassa redovisningsmodulen genom användarinställningarna för huvudbok samt användarinställningarna för verifikatregistrering.

Användarinställningar för verifikatregistrering

Användarinställningar för huvudbok

Flikarna

Huvudsakliga innehållet i Redovisningsinställningar finns under flikarna. Här finns stora anpassningsmöjligheter för användaren samt översikt över nästan alla konton och verifikattyper som samtliga moduler i systemet använder.

Perioder

Här kan du se vilka perioder och momsperioder som är avslutade i redovisningen, när de blev avslutade och vem som gjorde det. Genom att dubbelklicka på någon av perioderna i listan kan du i fönstret Redigera anpassa dina momsperioder och år efter dina inställningar. Läs mer om att Avsluta period

Modulinställningar

På fliken Modulinställningar kan du ange standardinställningar för de olika redovisningsmodulerna. Inställningarna gäller för alla som använder företagsdatabasen.

In-/Utbetalning

In-/Utbetalning

Om Intrastat

Redovisningsinställningar: Valuta

Egenskaper för Kontoplan

Om kontoplan

Kontantmetoden

Kontantmetoden

Redovisningsinställningar: Kostnadsbärare

Redovisningsinställningar: Kostnadsbärare

Redovisningsinställningar

På fliken Redovisningsinställningar kan du ange en rad inställningar för redovisningsfunktionerna.

Egenskaper för Kontoplan

Redovisningsinställningar - Systemkonton

Förtecken i rapporter i huvudboken

Förtecken i rapporter i huvudboken

Verifikattypinställningar och nummerserier

Verifikattypinställningar och nummerserier

Momsregister

Kontouppställning

Kontouppställning

Reskontra

På fliken Reskontra hittar du alla inställningar som rör reskontran.

Redovisningsinställningar: Reskontra

Anteckning

Här kan du föra anteckningar rörande redovisningen.

Se även:

Inställningar