Kontoplan

En kontoplan är ett register som innehåller alla konton som verksamheten använder i bokföringen. Den standardiserade BAS-kontoplanen används som standardkontoplan i Mamut. Det finns också specialanpassade, förhandsdefinierade kontoplaner att välja mellan. Kontoplanen som du väljer kommer att installeras första gången du startar programmet.

I kontoplanen finner du alla tillgängliga konton som kan användas vid bokföring via verifikat. Kontoplanen visar alla inställningsmöjligheter för respektive konto, samtidigt som du hittar kontots placering i redovisningsplanen.

Inställningsmöjligheter i kontoplanen

Du kan bland annat redigera Kontouppställningen. Kontouppställningen grundar sig i kontoplanens grupperingar av konton och nya konton blir automatiskt placerade i kontouppställningen utifrån det kontonummer kontot har tilldelats. Genom att klicka på Ändra kontouppställningen kan du skapa nya, ta bort eller ändra namn på grupper och klasser. Observera att ändringarna du gör här påverkar redovisningsrapporterna. Du bör alltså inte företa några ändringar om du inte är säker på vad du gör. Läs mer om möjligheterna i kontouppställningen i Egenskaper för Kontoplan.

Förutom ändringar i kontouppställningen finns det en rad andra inställningar som du kan göra för att effektivisera verifikatregistreringen. Du kan för varje konto ange om bokningen ska företas i Debet- eller Kredit-fältet (fältet du väljer aktiveras automatiskt när du väljer kontot). Genom att koppla kontot till ett momskonto beräknas den riktiga momssatsen automatiskt vid bokföring på kontot. På fliken Avancerat kan du dessutom göra inställningar för automatisk motkontering, automatisk generering av poster i reskontran samt hantering av olika valutor. Du kan läsa mer om inställningsmöjligheterna i Egenskaper för Kontoplan

Om du vill använda sjusiffriga konton istället för standardkoderna på fyra siffror kan du ändra denna inställning i Redovisningsinställningarna. Läs mer i Redovisningsinställningar.

SRU-kod

Alla konton är knutna mot en SRU-kod som bland annat används till deklarationen. Deklarationen innehåller både 3- och 4-siffriga SRU-koder. Varje huvuddel av deklarationen får olika SRU-koder. Läs mer i Egenskaper för Kontoplan.

Systemkonton

Flera av modulerna i programmet bokför automatiskt verifikat i redovisningens huvudbok. Systemkonton styr vilka konton som används vid sådana bokningar. Programmet levereras med standardsystemkonton som anpassar kontoplanen. Du kan ändra dessa i redovisningsinställningarna. Läs mer i Systemkonton.

Flera företagsdatabaser

Med hjälp av funktionen Företagshantering kan du dessutom skapa konton till kontoplanen i många företagsdatabaser/klienter på en gång. Detta kan vara särskilt användbart om du har många företagsdatabaser som har lika eller liknande kontoplaner.

Om du har skapat ett nytt konto kan du specificera vilka företagsdatabaser/klienter som ska ha det nya kontot. Förutom att skapa nya konton kan du också ändra redan befintliga konton. Läs mer om Företagshantering i Företagshantering.

Se även:

Fönstret Kontoplan

Skapa ett nytt konto i kontoplanen

Verifikatsregistrering

Företagshantering

Omvänd skattskyldighet