Verifikatregistreringsfönstret

Verifikatregisteringen är tvådelad. I den övre delen ser du det aktuella verifikatet som du arbetar med. Den nedre delen visar de verifikat som redan är registrerade, men inte ännu blivit överförda till Huvudboken. Det är fortfarande möjligt att redigera dessa verifikat.

Via rullgardinsmenyn i den nedre halvan av verifikatregistreringsfönstret kan du nu välja mellan att visa verifikat i Verifikatregistreringen, Huvudboken samt Kontohistorik. I listan visas de verifikat som har registrerats på ett givet konto under det aktuella året. Vilket konto som visas beror på vilket kontonummer du har markerat i kontokolumnen i fönstrets övre halva. Kontolistan visar verifikat som ligger både i verifikatregistreringen samt i huvudboken.

Du kan dölja denna listan genom att avmarkera alternativet Visa verifikatlista på fliken Funktion i användarinställningarna.

Vid registrering av verifikat förväntas det att du registrerar bruttosumman. Vid användning av momskoder behöver systemet både Utgående- och Ingående moms från verifikatet för att postera detta på rätt momskonto. Du kan välja att registrera momsunderlag netto. Detta gör du i användarinställningarna för verifikatsregistrering.

Radera: Välj om du önskar radera en enstaka Rad, ett helt Verifikat eller alla Ej bokförda verifikat för ett räkenskapsår i verifikatsregistreringen.

Knappen Kontoplan fungerar som en genväg till kontoplanen. Här kan du redigera och upprätta nya konton. Genom att klicka på pilen bredvid knappen visas en lista med genvägar till bland annat Kontoplan, Momshantering, Verifikatradstext, Valutaregister samt möjligheten att Visa alla verifikat för alla användare.

Om du väljer Verifikatradstext (Ctrl + T) kan du skapa och använda egendefinierade standardtexter för verifikaten. I verifikattextfönstret kan du klicka på inställningsknappen och definiera dina egna verifikattexter i Grundinställningarna. Texterna du skapar här blir tillgängliga i rullgardinsmenyn i verifikattextfönstret.

Genom att klicka på pilknappen till höger om Skapa aktiviteter kan du skräddarsy aktivitetslistan. Du bestämmer själv innehållet i aktiviteterna och i vilka moduler aktivitetsmallarna ska vara tillgängliga.

Bilagor: Klicka på den här ikonen för att visa en panel över dina uppladdade bilder och lokala filer. Läs mer om länkning av filer till din Verifikatsregistrering i Visma Mobile Scanner-integration.

Anteckning: Klicka här för att visa en panel där du kan lägga till och visa kommentarer till dina bilagor. Läs mer i Visma Mobile Scanner-integration.

Tips! Du kan välja att visa panelerna Anteckning och Bilagor som standard, varje gång du öppnar Verifikatsregistreringen. Detta görs via Användarsinställningar, fliken Funktion, genom att markera kryssrutorna Visa verifikatbilagor vid start och Visa verifikatanteckning vid start.

Knappen Användarinställningar (Ctrl + I) ger dig möjlighet att anpassa verifikatregistreringsfönstret efter dina behov. Du kan definiera upp till fem olika uppsättningar med användarinställningar per användare. Du kan anpassa uppsättningarna så att de visar just de kolumner och funktioner som du behöver. Användarinställningarna är kopplade till inställningsuppsättningar som kan väljas i rullgardinsmenyn till vänster om knappen Användarinställningar.

Exempel: Om du väljer "Valuta" i rullgardinsmenyn visas de kolumner och funktioner som är relevanta för att bokföra valutaverifikat. Om du väljer "Reskontraposter" visas relevanta kolumner och funktioner automatiskt. För att anpassa en uppsättning med användarinställningar väljer du uppsättning i rullgardinsmenyn och klickar på knappen Användarinställningar.

Här kan du aktivera tjänsten Visma Mobile Scanner. En guide öppnas och instruerar hur du aktiverar tjänsten. När du är aktiverad försvinner ikonen från verktygsfältet. Läs mer i Aktivera/inaktivera Visma Mobile Scanner-integration.

Tips! Genom att trycka på F12-tangenten, när du står i fälten Debet eller Kredit, öppnar du en kalkylator. Det finns en rad olika kortkommandon som underlättar i din verifikatsregistrering. Läs mer om kortkommandon i Snabbtangenter i verifikatregistrering.

Se även:

Hur ett verifikat registreras

Överföring till huvudbok

Snabbfunktioner för verifikatsregistrering

Verifikatsmallar

Redovisningsinställningar

Kontoplan

Användarinställningar

Kolumnerna i verifikatsregistrering

Numrering av verifikat

Snabbtangenter i verifikatsregistrering

Aktivitetsmallar

Verifikatregistrering med egendefinierade kostnadsbärare