Verifikatregistrering med egendefinierade kostnadsbärare

Vid verifikatregistrering i verifikatregistreringsmodulen kan du, om du har Mamut Enterprise E5 eller tilläggsprodukt för extra kostnadsbärare, bokföra mot egendefinierad kostnadsbärare i tillägg till standardkostnadsbärarna Avdelning och Projekt.

Så här registrerar du verifikat med egendefinierade kostnadsbärare:

1. Definiera först dina egna kostnadsbärargrupper och kostnadsbärare under knappen Visa - Inställningar - Redovisning - Modulinställningar - Kostnadsbärare.
    Läs mer om hur du definierar kostnadsbärare i Redovisningsinställningar: Kostnadsbärare.
  2. Aktivera därefter kolumnen Kostnadsbärargrupp i användarinställningarna för verifikatsregistrering. För att göra det, öppna verifikatsregistreringen via Visa - Redovisning - Verifikatsregistrering, välj sedan korrekt verifikatsmall från verktygsraden och klicka Användarinställningar.
  3. Välj fliken Kolumner, markera sedan kryssrutan i första kolumnen intill den/de kostnadsbärargrupp(er) du önskar lägga till. Om du vill aktivera funktionen Fokus, måste du också markera kryssrutan i den andra kolumnen. Klicka OK för att spara dina ändringar.

4. Registrera verifikat som vanligt och välj mellan de egendefinierade kostnadsbärare på de aktuella verifikatraderna.

Verifikatet har nu registrerats med den egendefinierade kostnadsbäraren och kan överföras till huvudboken.

Tips! Extra kostnadsbärare är bara tillgängliga vid verifikatregistrering i verifikatregistreringsmodulen. Verifikat som bokförs via andra moduler kan inte kostnadsföras automatiskt på de extra kostnadsbärarna. De kan endast kopplas till kostnadsbärarna Projekt och Avdelning. Det är möjligt att i efterhand ändra kostnadsbärare i verifikat. Detta gör du via Reskontra och Huvudboken genom att markera det aktuella verifikatet och klicka Redigera.

Se även:

Hur registreras verifikat?

Ändra reskontrapost

Användarinställningar för verifikatregistrering

Redovisningsinställningar: Kostnadsbärare

Skapa rapporter med kostnadsbärare

Egendefinierade kostnadsbärare

Avancerat urval

Hur överför man ett verifikat till huvudbok?