Snabbfunktioner för verifikatregistrering via verktygsraden

Du kan aktivera verktygsraden för verifikatsmallar, vilket ger dig specifika knappar i fönstret för verifikatsregistreringar, i tillägg till eller istället för rullgardinsmenyn för verifikatsmallar. Dessa knappar fungerar som genvägar till olika verifikatsmallar. Verifikatsregistreringen blir då något förändrad. Många använder denna funktion för de verifikat de använder oftast.

De stora knapparna längst upp i fönstret för verifikatsregistrering gör det enkelt att registrera de vanligaste verifikaten. Knapparna startar guider som hjälper dig att lägga in all nödvändig information för en korrekt verifikatsregistrering.

Knapparna aktiveras i användarinställningarna för verifikatsregistrering, kryssa för Verktygsrad för verifikatmallar. Du kan också lägga upp dina egna verifikatsmallar i tillägg till verifikatsmallarna som finns i systemet.

Knapparna är avsedda för användare som vill förenkla bokföring av verifikat. Andra, som kan kontonummer och snabbtangenter utantill kommer kanske att lägga in verifikaten rad för rad.

Obs! Var uppmärksam på att du får färre möjligheter att ändra förhandsdefinierade inställningar på kunder och leverantörer när du använder verktygsraden.

Klicka på knapparna nedan för utförlig information om hur man bokför enskilda typer av verifikat med hjälp av snabbfunktioner.

Hur registreras en:

StängdStängdStängdStängdStängdStängd

Leverantörsfaktura:

Med den här knappen registrerar du fakturor som du tar emot från dina leverantörer.

1. Klicka Leverantörsfaktura.
  2. Välj leverantören du mottagit fakturan från i listan.
  3. Klicka OK.
  4. För in Fakturanummer och eventuellt OCR.
  5. Kontrollera att Fakturadatum och Förfallodatum stämmer med fakturans.
  6. Välj För utbetalning om fakturan ska betalas ut.
  7. Skriv in beloppet som ska registreras som kostnad över inköpskonton. Efter att du skrivit in beloppet registreras en ny verifikatsrad.
  8. Om du vill fördela beloppet på andra konton kan du använda den nya linjen till det.
  9. Markera rutan Visa alla konton ifall du vill välja bland fler konton än inköpskontona.
  10. Klicka OK.

Verifikatet skapas med verifikationstypen Leverantörsfaktura och kan justeras för överföring till huvudboken.

Ingående kreditnota:

Knappen förutsätter att du tidigare har registrerat fakturan som blir krediterad och överfört den till huvudboken.

1. Välj leverantören du mottagit kreditnotan från i listan.
  2. Kontrollera att datum stämmer överens med kreditnotan.
  3. Välj om fakturan som krediteras är en Öppen post eller Låst post (betald faktura). Det här valet bestämmer vilka poster du kan välja mellan i fönstret nedanför.
  4. Välj också hur du vill att fakturan ska grupperas, efter MatchID eller Fakturanummer. Det här är bara relevant om du har många fakturor och behöver bättre översikt.
  5. Markera fakturan som ska krediteras i fakturalistan.
  6. Klicka OK.

Verifikatet skapas med verifikationstyp Ingående Kreditnota och kan justeras för överföring till huvudboken.

Kundfaktura

Med den här knappen registrerar du fakturor som ska skickas till dina kunder.

1. Klicka Kundfaktura.
  2. Välj kunden du ska skicka till i listan.
  3. Klicka OK.
  4. För in Fakturanummer.
  5. Kontrollera att Fakturadatum och Förfallodatum stämmer med fakturans.
  6. Skriv in beloppet som ska registreras som kostnad över inköpskonton. Efter att du skrivit in beloppet registreras en ny verifikatsrad.
  7. Om du vill fördela beloppet på andra konton kan du använda den nya linjen till det.
  8. Markera rutan Visa alla konton om du vill välja mellan fler konton än sälj kontona. Vill du registrera ett motkonto till den här raden måste du ange negativa värden.
  9. Klicka OK.

Verifikatet skapas med verifikationstypen Kundfaktura och kan justeras för överföring till huvudboken.

Utgående kreditnota:

Knappen förutsätter att du tidigare har registrerat fakturan som blir krediterad och överfört den till huvudboken.

1. Välj leverantören du skickar kreditnotan till i listan.
  2. Kontrollera att Datum stämmer överens med kreditnotan.
  3. Välj om fakturan som krediteras är en Öppen post eller Låst post (betald faktura). Det här valet bestämmer vilka poster du kan välja mellan i fönstret nedanför.
  4. Välj också hur du vill att fakturan ska grupperas, efter MatchID eller Fakturanummer. Det här är bara relevant om du har många fakturor och behöver bättre översikt.
  5. Markera fakturan som ska krediteras i fakturalistan.
  6. Klicka OK.

Verifikatet skapas med verifikationstyp Utgående Kreditnota och kan justeras för överföring till huvudboken.

Inbetalning

Knappen förutsätter att du tidigare har registrerat fakturan som blir betald och överfört den till huvudboken.

1. Välj kunden som du har fått betalningen från i listan.
  2. Kontrollera att Datum stämmer överens med datumet då du mottog betalningen.
  3. Välj Konto efter vilken betalningsform som har använts.

Varje val är knutet mot en specifik verifikationstyp och ett huvudbokskonto som ska debiteras. Alternativen kan redigeras under Redovisningsinställningar.

4. Välj om fakturan som betalas är en Öppen post eller en Låst post (betald faktura).

Valet bestämmer vilka poster du kan välja mellan i fönstret nedan.

5. Välj också hur du vill att fakturorna ska grupperas, efter MatchID eller Fakturanummer.

Detta är endast relevant om du har många fakturor och vill ha en bättre översikt.

6. Markera fakturan som är betald i fakturalistan.
  7. Justera Inbetalt belopp om det avviker från det fakturerade.

En eventuell delbetalning kan följas upp i Reskontra.

8. Registrera eventuell Påminnelseavgift i en egen kolumn.

Detta belopp registreras på ett eget konto och inte mot huvudfordran.

9. Klicka på OK.

Verifikatet skapas i huvudfönstret och kan justeras innan överföringen till huvudboken.

Utbetalning

Knappen förutsätter att du tidigare har registrerat fakturan som du betalar och överfört den till huvudboken.

1. Välj leverantören som du har betalat i listan.
  2. Kontrollera att Datum stämmer överens med datumet då du utförde betalningen.
  3. Välj Konto efter vilken betalningsform som har använts.

Varje val är knutet mot en specifik verifikationstyp och ett huvudbokskonto som ska krediteras. Alternativen kan redigeras under Redovisningsinställningar.

4. Välj om fakturan som betalas är en Öppen post eller en Låst post (betald faktura).

Valet bestämmer vilka poster du kan välja mellan i fönstret nedanför.

5. Välj också hur du vill att fakturorna ska grupperas, efter MatchID eller Fakturanummer.

Detta är endast relevant om du har många fakturor och vill ha en bättre översikt.

6. Markera fakturan som är betald i fakturalistan.
  7. Justera Inbetalt belopp om det avviker från det fakturerade.

En eventuell delbetalning kan följas upp i Reskontra.

8. Registrera eventuell Påminnelseavgift i egen kolumn.

Detta belopp registreras på eget konto och inte mot huvudfordran.

9. Klicka på OK.

Verifikatet skapas i huvudfönstret och kan justeras innan överföringen till huvudboken.

Se även:

Om verifikatsmallar

Användarinställningar för verifikatsregistrering

Hur aktiveras egendefinierade verifikatsmallar?

Verifikatsregistreringsfönstret

Redigera verifikat

Överföring till huvudbok

Utför en utbetalning