Utför en utbetalning

Med hjälp av utbetalningsguiden kan du välja mellan att skriva ut utbetalningsblanketter för manuell utbetalning som du skickar till banken, eller att skapa en utbetalningsfil som för automatisk betalning som skickas elektroniskt till din bank.

Vid automatisk utbetalning måste du ha ett elektroniskt betalningsavtal med din bankförbindelse. Betalningen överförs som en fil till banken och du mottar en returfil som kan användas till bokföring av betalningarna.

Läs mer om Kom i gång med bankfiler/automatiska utbetalningar

Läs mer om Kom i gång med manuell utbetalning

Så här skapar du en utbetalningsfil:

1. Gå till Visa - Redovisning - Leverantörsreskontra - Betalning till bank.
  2. Välj utbetalningsformat. Om du vill skriva ut Utbetalningsblanketter, läs egen procedur nedan.
  3. Välj ett av följande urval:
    Alla
    (alla fakturor)
    Alla inom landet
    (alla fakturor som ska betalas inom landet)
    Alla utländska
    (alla fakturor som ska betalas till utlandet)

Endast förfallodatum tidigare än
    : Välj det tidigaste förfallodatumet.
  4. Klicka Nästa för att se vilka belopp som föreslås baserade på ditt urval. Klicka på Urval för att begränsa posterna som visas.
  5. Eventuella fel/brister i posterna visas i kolumnen Fel till höger. Klicka på knappen för att redigera posterna.
  6. Om du vill knyta en kreditnota mot en post måste du markera alternativet Visa icke-avstämda kreditnotor. Befintliga kreditnotor visas nederst i fönstret. Markera önskad post genom att klicka på den. Kreditnotor knutna till samma leverantör markeras då automatiskt i det nedre fönstret.
    Klicka Matcha/koppla poster bredvid den kreditnota du vill koppla mot posten. Beloppet på den markerade posten reduceras med beloppet på kreditnotan och kreditnotan försvinner från fönstret. Om kreditnotan krediterar hela fakturan försvinner själva fakturan från listan i fönstrets övre halva.

Individuella kreditnotor
    : Du kan i utbetalningsfilen även inkludera kreditnotor som inte är knutna mot fakturor. Dessa kreditnotor visas nederst i fönstret och behöver inte matchas/kopplas mot fakturor i den övre halvan av fönstret. Markera kreditnotan du vill inkludera i urvalet.
  7. Ta eventuellt bort markeringen för poster som inte ska inkluderas i betalningen under Fakturor till betalning.
  8. Klicka Nästa om du är nöjd med urvalet. Du erhåller då en förhandsgranskning av rapporten Betalningsförslag. Stäng fönstret genom att klicka på Nästa.
  9. Klicka Nästa.
    Du kan välja var filen ska sparas i fältet Katalog samt välja Filnamn. Du kan också ange Internetadress till bank. De värden du registrerade i utbetalningsinställningarna föreslås, men dessa kan ändras.
  10. Klicka Nästa.
    Om du har matat in en webbadress till internetbanken och är ansluten till Internet, kan du genast överföra filen till banken. Alternativt kan du efteråt läsa in filen i bankprogrammet.
  11. Klicka Slutför för att uppdatera reskontra.

Alla poster i urvalet har markerats som skickade till utbetalning.

Så här skapar du utbetalningsblanketter för manuell utbetalning:

1. Visa - Redovisning - Leverantörsreskontra - Betalning till bank.
  2. Välj formatet Utbetalningsblanketter/Gemensamt giro. Läs mer i Utbetalning - betalning till bank.
  3. Följ stegen 3 till 8 i proceduren ovan.
  4. Du kan välja om filen ska förhandsvisas eller skickas till skrivaren. Om du väljer en annan skrivare än standardskrivaren markerar du Välj skrivare. Du får du välja önskad skrivare i ett eget fönster.
  5. Klicka Slutför. När du har godkänt utskriften uppdateras din reskontra.

Alla poster i urvalet skrivs ut och kan skickas till banken. Du mottar ingen returfil och måste bokföra betalningarna manuellt.

Ogiltig mottagaradress: Om du får felmeddelande om en ogiltig mottagaradress kan du försöka registrera adressen på nytt på kontakten. Det är adressen av typen Post som används.

Delutbetalningar: Du kan göra en delutbetalning genom att överstyra beloppet i balanskolumnen när du betalar banken. Delbetalningen kommer inte att reducera den ursprungliga posten.

Obs! Vid utbetalning till utlandet måste du fylla i fältet Beloppet gäller och Riksbankskod i reskontraposten. Du kommer till dessa fält genom att klicka på redigeringsknappen för posten utbetalningsguiden - fönstret Utbetalning - Betalning till bank. Du kan också Ändra reskontrapost från Reskontralistan, Kundlistan, Leverantörslistan och Åldersfördelning i reskontra.

Se även:

Kom igång med bankfiler/automatiska utbetalningar

Inställningar för utbetalning

Inläsning av returfiler