Inställningar för utbetalning

I programmet kan du antingen använda dig av automatiskt utbetalning eller manuell utbetalning för att förenkla utbetalningar av lön och/eller leverantörsskulder, samt bokföringen av dessa. Markera kryssrutan Företaget använder elektronisk utbetalning och klicka på knappen Inställningar till höger för att öppna inställningarna.

Du kan göra följande inställningar:

Ny: Genom att klicka ny kan du med hjälp av en guide skapa nya utbetalningstyper. Mer information om detta hittar du nedan.

Redigera: Ändra en utbetalningstyp.

Radera: Raderar en utbetalningstyp.

Standard betalningssätt: Här bestämmer du vilket betalningssätt du önskar att använda.

Tillåt manuell registrering av en post som har skickats till utbetalning: Genom att markera här kan du manuellt registrera utbetalning i verifikatsregistrering av en post som är skickat till utbetalning.

Betala ut bara godkända fakturor: Markerar du här kan du enbart betala ut fakturor som är godkända. Du godkänner en faktura genom att öppna reskontraposten och på fliken Leverantörsreskontra markera Godkänd.

Guiden för utbetalningsinställningar

När du skapar en ny utbetalningstyp, eller redigerar en befintlig, öppnas guiden för utbetalningsinställningar. I rullgardinsmenyn kan du välja bland de förhandsdefinierade utbetalningstyperna.

Inställningar

Eget namn på formatet: Här kan du lägga in ditt eget namn på betalningsformatet du använder om så önskas.

Kontonr.: Önskat konto väljs i listan eller ett nytt kan skapas genom att klicka Ny.

Internetadress till nätbank: Här kan du eventuellt lägga in Internetadressen på din nätbank.

Återskapa från filarkiv: Knappen används om du önskar att återskapa en tidigare betalningsfil. För att återskapa den måste du peka på filen och klicka på Export.

Obs! Katalogen för utbetalningsfiler måste vara tom. Du måste skapa en säkerhetskopia innan du utför denna handling.

Inställningar från banken

Användar-ID/kundnummer: Här registreras användar-ID/kundnummer som du får från banken.

Organisationsnummer för utbetalning: Här registreras Organisationsnumret som ska användas vid utbetalning.

Inställningar för filer som ska skickas till banken

Mapp: Välj önskad katalog för betalningsfiler om du önskar att använda den som föreslagits.

Obs! Det är viktigt att du kommer ihåg sökvägen till denna mapp eftersom filen ska överföras till bankens betalningslösning. I vissa betalningslösningar kan du specificera vart filen sparas, så att den hämtas automatiskt.

Filnamn: Här bestämmer du filnamn for betalningsfilen.

Inställningar för filer som ska mottas från banken

Kontering: Här bestämmer du om du vill kontera verifikat mot Verifikatregistreringen, Huvudboken eller om de Aldrig ska konteras. Om du väljer Verifikatregistreringen måste verifikaten överföras manuellt till huvudboken. Om du väljer Aldrig måste du registrera verifikaten manuellt samt därefter överföra till huvudboken för att stänga posterna.

Huvudbokskonto: Här bestämmer du vilket huvudbokskonto som ska användas vid utbetalning.

Regel: Här anger du regler för utbetalning, det vill säga hur verifikaten ska struktureras vid inläsning av returfil från bank.

Verifikattyp: Standardinställningen är Bank. Du kan välja en annan verifikattyp i rullgardinsmenyn.

Se även:

Utbetalning - betalning till bank

Kontoinformation

Redovisningsinställningar