Omvänd skattskyldighet

För mer detaljerad information om omvänd skattskyldighet, gå till Skatteverkets webbplats: här (extern länk).

Vad innebär omvänd skattskyldighet?

Omvänd skattskyldighet innebär att det är köparen och inte säljaren som ska redovisa och betala momsen. Syftet med omvänd skattskyldighet är att förhindra att en köpare gör olovliga avdrag för moms som inte betalas av säljaren.

Du ska tillämpa omvänd skattskyldighet när du säljer tjänster som omfattas av förslaget till någon som i sin tur säljer sådana tjänster. För mer information om vem som ska tillämpa omvänd skattskyldighet, vilka tjänster som berörs, avdrags- och återbetalningsrätt, när reglerna träder i kraft samt övergångsbestämmelser, kontakta din revisor eller gå till Skatteverkets webbplats.

Omvänd skattskyldighet i programmet

Du måste använda rätt momsbehandling för att få automatik i redovisningen. I programmet finns momskoder som överensstämmer med de nya reglerna för omvänd skattskyldighet. Momskoderna hittar du under Visa - Inställningar - Redovisning - Redovisningsinställningar - Anpassning och underhåll av momssatser.

Obs! Var uppmärksam på att använda rätt momskoder när du fakturerar och bokför med omvänd skattskyldighet.

Momsrapporten/skattedeklarationen i programmet stöder deklarering enligt reglerna för omvänd skattskyldighet, förutsatt att du har använt rätt momskoder i din bokföring.

Deklarationen kan du ta ut genom Rapportmodulen, där du kan välja Skattedeklaration - momsrapport som är anpassad efter det nya regelverket.

Tips! Programmet kan skapa XML-filer som kan användas för Elektronisk skattedeklaration via Internet. Se mer i Elektronisk skattedeklaration.

Enklaste sättet att arbeta med omvänd skattskyldighet är att upprätta specifika produkter som du använder dig av vid försäljning som faller inom ramarna för omvänd skattskyldighet.

Så här gör du för att skapa nya produkter:

1. Gå via Visa - Produkt - Produktregister.
  2. Klicka på knappen Ny.
  3. Välj vilket produktnummer den nya produkten ska ha och namnge produkten.
  4. I rullgardinsmenyn för Utgående moms väljer du Försäljning när köparen är skattskyldig i Sverige (41).
  5. Gör övriga inställningar du önskar på produkten.
  6. Spara inställningarna.

Du kan nu använda de nya produkterna när du ska fakturera en kund med omvänd skattskyldighet.

Tips! Du kan även upprätta ett eget försäljningskonto med en momshantering som behandlar omvänd skattskyldighet. Försäljningskontot kan sedan användas på specifika produkter. När du ska fakturera en kund där omvänd skattskyldighet gäller använder du dessa produkter.

Se även:

Momsregister

Om redovisning

Kontoplan

Elektronisk skattedeklaration