Om redovisning

För många som dagligen arbetar med redovisning finns det inget som är viktigare än att arbetssituationen möjliggör snabb och effektiv hantering av rutinuppgifter, samt möjligheten för djupare analyser när det är nödvändigt. Programmets redovisningsdel inkluderar funktioner som är nödvändiga för att effektivisera redovisningsarbetet - allt i en komplett lösning.

Verifikatregistrering

Verifikatregistreringen är utformad på ett användarvänligt sätt, med en standardiserad kontoplan som utgångspunkt och med alla möjligheter att själv definiera olika inställningar. Verifikatmallar och automatiska konteringar effektiviserar bokföringen med bland annat automatiserad periodisering och momskontering.

Om du vill kan du göra registreringar direkt i kund- och leverantörsreskontra från verifikatregistreringen. För de som har programversioner med försäljning/fakturerings- och inköpsmoduler registreras verifikaten vanligtvis när fakturor och betalningar överförs därifrån.

Integrerad med försystem

I många verksamheter fördelas rollerna på många olika personer, så att någon till exempel är ansvarig för försäljning och fakturering, någon för inköp och lagerstyrning, och andra för projekt och tidrapportering. Gemensamt för många av dessa processer är att när posterna registreras, med de nödvändiga inställningarna, innehåller de tillräckligt med information för att skapa ett verifikat i huvudboken. För många kommer flertalet av verifikaten från dessa försystem. En av de stora fördelarna med ett integrerat system är alltså att verifikatregistreringen utförs automatiskt.

Systemet levereras färdigt för detta med standardiserade inställningar, så att en faktura till exempel skapar ett verifikat i huvudboken till standardiserade försäljningskonton. Allt du behöver göra är att kontrollera att produkterna är registrerade med korrekt moms. Om du vill fördela försäljningen på olika konton, till exempel så att en produktgrupp kopplas till ett bestämt konto i huvudboken, kan du även göra detta.

Huvudbok

Huvudboken är översiktlig med möjligheter till "drilldown" till varje enskilt verifikat och analys. Den fungerar som ditt fönster mot all registrerad redovisningsdata. Här har du flera möjligheter att välja ut siffror baserat på period, verifikattyp, avdelnings- och projektredovisning, nyckeltal med mera. Med hjälp av funktionalitet för Framtida kassaflöde kan du få inblick i framtida likviditet baserad på redan registrerad information.

Avslutning

Systemet har guider för moms-, period- och årsavslut, och du överför balansen från ett år till ett annat så att du kan jämföra med tidigare år. Överföring av preliminär "Ingående balans" används i perioden efter att man påbörjat nytt räkenskapsår (t.ex. 2010) och innan det föregående året är avslutat (t.ex. 2009) och den slutliga ingående balansen förs över.

Projekt- och avdelningsredovisning

Du kan märka transaktionerna med projekt och/eller avdelning, så att du kan föra kompletta projekt- och avdelningsredovisningar.

Budget

Under budget kan du hämta in räkenskaperna från tidigare år och basera budgeten på, eller fördela totalerna på, valda perioder med hjälp av dina egna fördelningsnycklar. Budgetmodulen hjälper ditt företag att budgetera på ett enkelt sätt. Du får därigenom den nödvändiga översikt du behöver för att fatta korrekta beslut baserade på budgeteringar, prognoser och förväntad likviditetsutveckling.

Bank

Med hjälp av Bankavstämning kan du kontrollera att kontoutskrifterna från banken stämmer med det som bokförts i din redovisning. Du kan stämma av beloppen mot varandra och markera alla poster du stämmer av mot på kontoutskriften.

Funktionen hjälper dig att hitta och markera registreringarna i huvudboken. Systemet kommer också att räkna ut och jämföra Avstämt belopp med Utgående balans på utskriften, allt eftersom du stämmer av posterna.

Du kan även definiera egna filformat vilka du kan läsa in i verifikatregistreringen för vidare hantering. Detta kan vara aktuellt om du sparar kontoutskrifter från din Internetbank, som t.ex. Excelfiler, och du vill importera filerna för att slippa registrera alla transaktioner manuellt.

Momsredovisning

Mindre företag ska redovisa moms för tre kalendermånader åt gången. Genom att skicka in en ansökningsblankett till Skatteverket, kan företaget behålla sin ursprungliga momsredovisning. Mer information om vilka företag som omfattas av regeländringarna finns på Skatteverkets webbplats (extern länk).

Om du installerar programmet för första gången kommer 4 momsperioder per år att föreslås automatiskt. Om du redan har tagit programmet i bruk kan du välja Visa - Inställningar - Redovisning och därefter klicka på knappen Redigera i verktygsraden. Välj rätt antal perioder i rullgardinsmenyn i fönstret som visas.

Obs! Om du ska ändra antal momsperioder från t. ex. 12 till 4 måste du göra ändringen innan du stänger första redovisningsperioden.

Omvänd skattskyldighet

Omvänd skattskyldighet innebär att det är köparen och inte säljaren som ska redovisa och betala momsen. Syftet med omvänd skattskyldighet är att förhindra att en köpare gör olovliga avdrag för moms som inte betalas av säljaren.

Du ska tillämpa omvänd skattskyldighet när du säljer tjänster som omfattas av förslaget till någon som i sin tur säljer sådana tjänster. För mer information om vem som ska tillämpa omvänd skattskyldighet, vilka tjänster som berörs, avdrags- och återbetalningsrätt samt övergångsbestämmelser, kontakta din revisor eller gå till Skatteverkets webbplats här (extern länk).

Valuta

I de största programversionerna kan du skapa valutakonton. I valutaregistret är de mest använda valutaenheterna standard. Du kan skapa fler valutaenheter vid behov.

Kontantmetoden

Kontantmetoden är en bokföringsmetod som bara är tillåten för verksamheter som omsätter mindre än 3 miljoner kronor om året.

Enligt de nya reglerna ska fler få använda kontantmetoden i den löpande bokföringen. Skatteverket beskriver kontantmetoden som "en enklare metod än huvudstaden" och att den innebär "att du bokför inköp och försäljning när betalning sker." Skatteverket påpekar vidare: "Vid räkenskapsårets slut måste du dock bokföra då obetalda skulder och fordringar." Läs mer om kontantmetoden på Skatteverkets webbplats här (extern länk).

Elektroniska dokument

Du kan spara elektroniska dokument till verifikaten, du kan till exempel scanna in ett dokument och länka det till redovisningen. Läs mer i Om skanning av dokument

Status/analys

Med hjälp av Mamut Enterpris-utökningen Mamut Enterprise Status/analys kan du skapa grafiska presentationer av allt från enkla standardrapporter till kompletta nyckeltalsrapporter och försäljningstal. Läs mer i Mamut Enterprise – Status/Analys.

Se även:

Ingående balans

Verifikatsregistreringsfönstret

Verifikatsmallar

Verifikationstyper

Kontoplan

Huvudbok

Reskontra

Årsavslut

Avsluta period

Om projekt- och avdelningsredovisning

Om budget

Bankavstämning

Valuta

Omvänd skattskyldighet

Kontantmetoden

Om skanning av dokument