Ingående balans

Ingående balans registreras vanligtvis i starten av ett nytt räkenskapsår, men kan även registreras om programmet börjar användas under ett räkenskapsår.

I den grad det är praktiskt möjligt, rekommenderas du att starta en ny redovisning i början av ett nytt räkenskapsår. Om du ska byta från ett annat system kan det vara praktiskt att planera överföringen till slutet av ett räkenskapsår.

Ingående balans går också att föra in mellan två redovisningsperioder eller momsperioder. Hur många redovisnings- och/eller momsperioder ditt företag ska förhålla sig till beror på verksamhetens omsättning. Mer information om redovisningsperioder hittar du på Skatteverkets webbplats (extern länk).

Den ingående balansen (IB) visas inte på Balansrapporten om IB enbart registreras manuellt i verifikatregistreringen. För att den ingående balansen ska visas krävs det att du har registrerat den på det föregående året och sedan gjort årsavslut eller en preliminär överföring av den ingående balansen.

Obs! Om du vill ändra inställningarna för momsrapporteringsperioder måste du göra ändringarna innan du stänger första redovisningsperioden.

Momsperiod väljer du i installationsguiden när du installerar programmet, eller - om du redan använder programmet - genom att välja Visa - Inställningar - Redovisning och därefter klicka på knappen Redigera i verktygsraden.

Tips! Innan du registrerar ingående balans bör du först registrera kunder och leverantörer i Kontaktmodulen. Detta gör det enklare att registrera kundfordringar och leverantörskulder.
Om du dessutom använder Lagermodulen, det vill säga säljer produkter från lager, bör du även registrera alla aktuella produkter innan du går vidare med ingående balans. Innan du börjar att registrera kunder och produkter kan du kontrollera inställningarna genom att gå till Visa - Inställningar - Företag - Inställningar per modul och därefter Kontaktuppföljning, Produkt eller Inköp.

Ingående balans när man skapar en ny företagsdatabas

När du ska registrera ingående balans manuellt använder du ver.typ Ingående balans (IB) i Verifikatsregistreringen.

Obs! Denna procedur gäller endast när man skapar en ny företagsdatabas, och inte vid årsavslut. Vid årsavslut blir den ingående balansen för det nya räkenskapsåret automatiskt inlagd.

Så registrerar du Ingående balans vid räkenskapsårets början:

1. Välj Visa - Redovisning - Verifikatregistrering.
  2. Klicka på Ny för att skapa ett nytt verifikat i Verifikatsregistreringen.
  3. Välj verifikationstyp Ingående balans.
  4. Välj önskad period, räkenskapsår och datum. Om du till exempel har skapat en ny företagsdatabas och ska lägga in ingående balans per 1/1-10, väljer du period 1, räkenskapsår 2010 och datum 1/1-10.
  5. Börja med att registrera balansen på tillgångskontot (debet). Detta gäller konton 1000 till 1999.
  6. När du kommer till konto 1510 (kundfordringar) kan alla fordringar läggas in som egna verifikatslinjer. Alternativt kan du skapa ett nytt konto - exempelvis 1511 - och registrera totalsumman av alla fakturor. Mer information får du i Skapa ett nytt konto i kontoplanen. När du knappar in konto 1510 och väljer önskad kund öppnas ett fönster som ber om fakturanummer. Detta måste fyllas i om du vill få korrekt reskontra.
  7. När balansen är registrerad på tillgångskontot lägger du in skuld och egenkapital (kredit). Detta gäller konton 2000 till 2999. Leverantörsskulder (konto 2440) kan läggas in med egna verifikatslinjer på samma sätt som kundfordringarna. Du kan även här välja att skapa ett nytt konto (till exempel 2441) på vilket du kan registrera de gamla leverantörsskulderna som en klumpsumma. Läs mer Skapa ett nytt konto i kontoplanen.
  8. Klicka på Överför till huvudbok.

Den ingående balansen har nu registrerats.

Så registrerar du Ingående balans under räkenskapsåret:

1. Välj Visa - Redovisning - Verifikatregistrering.
  2. Klicka på Ny för att skapa ett nytt verifikat i Verifikatsregistreringen.
  3. Välj verifikationstyp Ingående balans.
  4. Om du ska börja mitt i ett räkenskapsår, till exempel 1/7-10, måste du ta med dig siffrorna från egen balans per 30/6-10. Lägg in balansen i perioden innan du börjar använda programmet (följ proceduren ovan). Du rekommenderas att bokföra på en period där momsrapporten redan har levererats.
  5. På vissa konton kommer det nu att dyka upp en momskod, till exempel på konto 3041 och 4011. Detta är poster som redan varit momsbelagda. För att komma runt detta, använder du [TAB]-tangenten fram till fältet Momshantering och markerar detta fält med 0. Ingen. Posterna kommer då inte att momshanteras.
  6. Klicka på Överför till huvudbok.

Den ingående balansen har nu registrerats.

Det rekommenderas att du för ingående balans som ett verifikat, och inte delar upp det på flera IB-nummer. Med andra ord, lägg in all ingående balans som IB1 och dela inte upp den i IB1, IB2, IB3 osv. Om du ändå väljer att lägga in ingående balans på flera verifikat måste du vara noga med att varje verifikat blir balanserat (debet=kredit). Om inte varje verifikat balanseras kommer verifikaten inte att kunna föras över till huvudboken.

Preliminär ingående balans

Överför sedan Preliminär ingående balans. Den preliminära ingående balansen används under tidsperioden efter att man har påbörjat ett nytt räkenskapsår men innan det föregående är avslutat och slutgiltig balans överförs.

Genom att överföra ett preliminär ingående balans får du under denna tidsperiod bättre förutsättningar för att värdera företagets balansposter. Du kan läsa mer om ingående balans i Överför preliminär ingående balans.

Se även:

Överför preliminär "ingående balans"

Ny företagsdatabas

Årsavslut

Hur skapas ett nytt räkenskapsår?