Automatisk tilldelning av OCR

För att du ska kunna använda dig av automatiskt OCR-nummer måste du skriva OCR-avtal med din bank. Du kommer då att få både användarhandledning och annan relevant information.

I tillägg till detta måste du göra följande inställningar i programmet.

Automatisk generering av OCR-nummer aktiveras så här:

1. Välj Visa - Inställningar - Företag.
  2. Öppna fliken Inställningar per modul.
  3. Klicka på knappen Försäljning & Fakturering.
  4. Välj fliken Annat.
  5. Markera Automatisk OCR.

Alla fakturor som skrivs ut får nu ett OCR-nummer.

Modulus

I programmet används modulus 10 som standard men det är möjligt att använda moduls 11 om man vill.

Rätt typsnitt för OCR-nummer

För att OCR-nummer ska kunna läsas av banken måste du använda fonten (typsnittet) OCR-b vid utskrift av giro. Har du inte fonten OCR-b installerad, kan du köpa den hos Mamut eller annan försäljare av mjukvara på internet.

Så anpassar du fakturarapporten för OCR:

1. Öppna menyn genom att klicka på Visa och Inställningar.
  2. klicka på knappen Rapporter.
  3. Klicka Rapport-/Etiketteditor.
  4. Markera rapporten Faktura m/giro.
  5. Klicka Redigera.
  6. Markera följande fält: .
    • KID
    • Mton(g_oTemp.InvoicePaySum)
    • Right(Alltrim(Str(g_oTemp.InvoicePaySum*100)),2)
    • InvoiceModulusSum
    • Alltrim(g_oTemp.GiroAccount)
  7. Välj menyn Format och klicka Font.
  8. Välj fonten OCR-b, klicka sedan på OK.
  9. Väl Menyn File och Save och därefter File och Close.

Fakturarapporten har nu anpassats för OCR.

Obs! Om du får stjärnor (*) istället för belopp på utskriften efter att du redigerat rapporten så är det för att fältet på rapporten inte är stort nog för att visa alla siffror. För att utvidga fältet drar du i de svarta prickarna med musen.

Se även:

Hur redigeras rapporter?

Så läser du in OCR-filen du får från banken

Inställningar för OCR/bank