Hur skapas en inkassofil?

När du klickar på knappen Inkasso i reskontramodulen startas en guide för att skapa inkassofiler. Innan du kan börja använda denna funktionalitet måste du ha skrivit avtal med ett inkassoföretag och gjort Inställningar för Inkasso i programmet.

Kundfordringar överförs till inkasso när du skapar en inkassofil i reskontramodulen. Filen innehåller information om de innestående kundfordringar som inkassoföretaget kräver in.

För att det ska gå att skicka en fordring till inkasso måste du ha skrivit ut ett inkassokrav som har förfallit till betalning på den aktuella fordringen. Läs mer om inkassokrav i Om betalningspåminnelse/inkassovarsel.

Så skapas en inkassofil:

1. Gå till Visa - Redovisning - Inkasso eller klicka på knappen Inkasso i reskontramodulen.
  2. Gör önskat urval för att begränsa antalet fordringar som föreslås till inkasso. Du kan sätta ett eller flera av följande kriterier för urvalet:

Typ av kontakt
    : Välj önskad kundtyp.
    Kund
    : Välj önskad kund.
    Kördatum
    : Välj datum för att skapa inkassofil.
    Klicka på Urval om du vill göra ett mer avancerat urval.
  3. Klicka på Nästa om du vill se vilka fordringar som har föreslagits med utgångspunkt i ditt urval. Du kan också ta bort markeringen på raderna med fordringar som föreslås. De fordringar du avmarkerar kommer inte med i factoringfilen den här gången.
  4. Klicka på Nästa om du är nöjd med fordringarna som har föreslagits. Du kan då förhandsgranska rapporten Factoringlista, den kan du skriva ut genom att klicka på Print report.
  5. Klicka eventuellt Föregående om du vill redigera urvalet och starta på punkt 3.
  6. Välj katalog där du vill att inkassofilerna ska placeras.
    Ta eventuellt bort markeringen för att inkassofil ska skickas via e-post till inkassobyrån. Om du har registrerat e-postadressen till inkassobyrån under inställningar för inkasso markeras detta alternativ automatiskt.
  7. Klicka på Nästa om du vill generera filerna.
  8. Klicka Slutför för att skicka inkassofilen. Statusen på reskontraposterna uppdateras till Skickad till inkasso.

Du har nu skapat en inkassofil baserad på ditt urval.

Obs! Behöver du av olika anledningar skicka en inkassofil på nytt till inkassobyrån? Då måste du återskapa filen från filarkivet. Du kan inte skapa filen på nytt eftersom posterna har uppdaterats med status Skickad till inkasso i programmet. Du kan återskapa filen genom inställningarna för inkasso. Läs mer i Inställningar för Inkasso.

Se även:

Om inkasso

Inställningar för inkasso

Skapa betalningspåminnelse/inkassokrav

Hur skapas en factoringfil?