Inställningar för Inkasso

Du kan öppna inställningarna för inkasso via guiden för inkasso i kundreskontran eller via menyn Visa - Inställningar - Redovisning - Reskontra.

Om dina kunder inte har betalt efter att ha mottagit både betalningspåminnelser och inkassokrav, kan du via programmet skicka inkassolista eller exportera fakturainformation till ditt inkassoföretag för vidare uppföljning. Följande inställningar kan göras när du klickar på Inställningar till höger om rutan Företaget skickar inkassolista eller export till inkassobyrå:

Antal dagar efter förfall till inkasso: Här väljer du hur många dagar det ska gå från det att ett inkassokrav har förfallit innan du kan generera en inkassofil/inkassolista.

Skicka endast till inkasso krav större än: Fordringar föreslås endast för inkasso om de är större än valt belopp.

Filformat: Som standard är formatet Standard (ASCII). Läs mer i Formatbeskrivning av Standard (ASCII).

Skapa egendefinierade fält för kontakten: Fältet låter dig skapa eller uppdatera befintliga egendefinierade fält för kontakten vid generering av inkassofil/inkassolista.

Kunden ska markeras med kreditstopp: Om du vill att kunden inte ska kunna faktureras mer innan innestående fordringar har betalats, markerar du det alternativet.

Information om inkassoföretaget

Information som ska registreras får du av ditt inkassoföretag.

Namn på inkassoföretag: Här lägger du in namnet på det inkassoföretag du använder.

Kundnummer hos inkassoföretaget: Ditt kundnummer hos inkassoföretaget du använder läggs in här.

Kontaktperson: Här lägger du in namnet på den kontaktperson dina kunder ska vända sig till i inkassoföretaget.

Avtalsnummer: Avtalsnumret till det avtal du har med inkassoföretaget registrerar du här.

Vår kontaktperson: Här registrerar du namnet på den som är ditt företags kontaktperson.

Katalog för exportfil: Här definierar du den katalog du vill exportera inkassofiler till.

E-post: Här lägger du in e-postadressen till inkassoföretaget. E-postadressen fylls då i automatiskt vid generering av inkassofiler.

Redigera e-postmallar för inkasso: Om du klickar på Inkasso får du upp en e-postmall som du kan redigera så att den passar till ditt företag.

Anteckningar: Fältet används till egna anteckningar om inkassoföretaget. Anteckningar visas inte på utskrifter. Däremot används detta fält av några av inkassoformaten, vilket innebär att informationen här kommer att inkluderas i den fil som skickas till inkassobyrån.

Återskapa fil från filarkivet

Den här knappen använder du om du vill återskapa en tidigare inkassofil.

Markera filen i listan och klicka på knappen Export för att återskapa filen. Därefter väljer du var filen ska sparas.

Se även:

Om inkasso

Inställningar för betalningspåminnelse

Inställningar för påminnelsestatus

Om betalningspåminnelse/inkassovarsel

Redovisningsinställningar