Inställningar för Betalningspåminnelse/Inkassokrav

Kunder som inte betala fakturor i tid kan enkelt följas upp med hjälp av betalningspåminnelser. Du kan bland annat definiera hur många betalningspåminnelser kunden ska få innan det eventuellt blir aktuellt med inkassokrav.

Obs! Det föreligger vissa formella krav på innehåll i betalningspåminnelser, räntefakturor och inkassovarsel. Se aktuellt regelverk eller kontakta din revisor för mer information.

Följande inställningar är tillgängliga:

Antal betalningspåminnelser innan inkassokrav: Genom en rullgardinsmeny väljer du önskat antal betalningspåminnelser som ska genereras till kunden innan inkassokrav.

Skicka endast betalningspåminnelser för krav större än: Betalningspåminnelser föreslås endast för fordringar som är större än valt belopp.

Påminnelser och krav ska innehålla produktrader från originalfaktura: Om fordringarna har skapats i Försäljning/Faktureringsmodulen kan produktraderna visas på påminnelser och krav.

Upplupna avgifter och räntor ska automatiskt sättas in i fönster för registrering av inbetalningar: När du registrerar en betalning på den ursprungliga fordringen läggs upplupna avgifter automatiskt in i kolumnerna för påminnelseavgift och dröjsmålsränta.

Skicka inte påminnelse till kunder som vi är skyldiga pengar: Genom att markera denna ruta, undviker du att skicka betalningspåminnelser till kunder som t.ex. har betalt A-konto.

Slå samman fakturor till en samlingspåminnelse: Aktivera denna inställningen om du vill slå samman alla fakturor för en viss kund till en samlingspåminnelse som tar den högsta påminnelsenivån från de individuella fakturorna. Du bör inte aktivera inställningen om du vill skapa separata betalningspåminnelser för varje påminnelsenivå. Läs mer om påminnelsenivåer i Inställningar för påminnelsestatus.

Lägg till räntefakturering på betalningspåminnelser: Detta alternativ låter dig inkludera räntefakturering på betalningspåminnelser. Klicka på knappen till höger för att definiera vilken räntesats som ska läggas till på förfallna betalningar.

För varje ny påminnelse som skrivs ut och godkänns ändras fordringens status. Längst ned i fönstret kan du sätta egna villkor för varje sådan status. Antal status följer antal betalningspåminnelser du har valt överst i fönstret. Läs mer i Inställningar för påminnelsestatus.

Se även:

Om betalningspåminnelse/inkassovarsel

Inställningar för påminnelsens status