Kreditgräns och kreditspärr

Vill du sätta upp regler för vilken kredit du vill ge speciella kunder kan du använda dig av kreditgränser och kreditspärrar.

Själva beloppgränsen sätts på kontaktkortet under fliken Inställningar. Klicka på Kund-knappen och välj fliken Reskontra i fönstret Inställningar för (...). I fältet Kundkredit väljer du beloppgränsen som ska gälla för den aktuella kunden. Det finns också fält för kreditgränser och spärrar i inställningarna för leverantörer.

Obs! Markerar du Kreditspärr kommer beloppgränsen att vara irrelevant. Spärr betyder att kunden inte ska ha någon kredit.

Som standard fungerar kreditgränser/spärrar så här för användare som inte är superanvändare:

Kreditgränsen som är angiven kontrolleras mot innestående belopp i kundreskontra. Obehandlade order som redan ligger inne räknas med.

Vid upprättelse av ny säljorder, faktura av försäljningsorder eller varuleverans kommer användaren att få ett meddelande om att kunden har överskridit kreditgränsen eller att det finns en spärr. Kunden kommer inte att kunna fullfölja operationen.

Behörighetskontroll för användning av kreditspärrar och gränser:

Det finns behörighetkontroll för de här funktionerna, så att systemadministratören, med hjälp av behörighetsmallar, kan bestämma om enskilda användare ska kunna ändra kreditbegränsningar hos en kund.

Under Försäljning/Order/Fakturering i "Administration av behörighetsmallar" finner du följande behörighetskontroll:

Skapa säljorder på kunder som har kreditspärr eller har överskridit kreditgränsen: Detta gör det möjligt för användare med behörighet att skapa en order även om kunden har kreditspärr eller överskridit sin gräns. Användaren kommer då att få en varning om att kunden har överskridit kreditgränsen eller har kreditspärr, men kan ändå skapa en ny order.

Obs! Det kommer oavsett vilket, inte att vara möjligt att leverera produkterna eller fakturera ordern om inte kundens utestående fordringar var lägre än kreditgränsen. Du måste alltså ändra gränsen/ta bort spärren eller reducera kundreskontra för att kunna leverera produkterna och fakturera ordern.

Enanvändarinstallationer/superanvändare

Om du är superanvändare i din användarprofil så kommer funktioner som tillåter skapande av försäljningsorder att vara aktiv. Du kommer alltså att kunna skapa order oavsett gränser och spärrar i kundens kreditmöjligheter. Vid en ensam användare (enanvändar-installation) kommer den användaren normalt att vara superanvändare.

Vill du kunna hindra dig själv från att skapa försäljningsorder på samma sätt som beskrivits ovan, måste du skapa en egen användare som du knyter till en behörighetsmall.

Tips! Du kan söka efter kunder som har kreditspärrar. I kontaktuppföljning klickar du på Sök ikonen på verktygsfältet. Klicka på Flera kriterier och markera Kunder med kreditspärr på fliken Utökat. Du kan även skriva ut till exempel en kontaktlista. I urvalsfönstret kan du markera om du vill att rapporten ska visa kunder med kreditspärr på fliken Utökat

Se även:

Behörighetkontroll

Guide för administration av behörighetsmallar

Fliken Inställningar på kontaktkortet

Om användarinställningar