Kom i gång med fakturering av ROT-arbete

För att fakturera kunder för tjänster som omfattas av skattereduktionen för ROT-arbeten används samma process som beskrivs i Utskrift av faktura. Du måste dock anpassa både inställningar och orderunderlag för att fakturan ska bokföras på rätt sätt.

Obs! Kunden som ska faktureras för ROT-arbete måste vara registrerad med ett Momsnummer i på fliken Övrig info. i kontaktregistret. Anledningen till detta är att värdet angivet i fältet Momsnummer visas som Personnummer på de fakturor som skrivs ut på underlag av den nya momskoden avseende ROT-arbeten. Läs mer om detta nedan.

Om kunden är en bostadsrättsförening måste organisationsnummer registreras i fältet Org. nummer på fliken Övrig info. i kontaktregistret. Läs mer om detta nedan.

Mer generell information om ROT-avdrag hittar du på www.skatteverket.se.

Så här kommer du i gång med fakturering av ROT-arbete:

Utför de nedanstående procedurerna i tur och ordning.

1. Skapa en produktgrupp för skattereduktion:

1. Klicka Visa - Inställningar - Företag - Grundinställningar.
  2. Dubbelklicka på Produktgrupp.
  3. Klicka Ny och skriv Skattereduktion i fältet.

4. Klicka Föregående och därefter OK och Stäng.

Produktgruppen har nu registrerats och kan väljas i produktmodulen.

2. Skapa en särskild produkt för ROT-arbete/hushållsnära tjänster:

1. Klicka Visa - Produkt - Produktregister.
  2. Klicka Ny.
  3. Skriv SKATTEREDUKTION i fältet Produktnr.
  4. Skriv ett passande Produktnamn, till exempel "ROT-arbete/hushållsnära tjänster".

5. I rullgardinsmenyn Produktgrupp väljer du Skattereduktion, som du skapade i föregående procedur.
  6. I rullgardinsmenyn Utgående moms väljer du Skattereduktion.
  7. I rullgardinsmenyn Ingående moms väljer du Ingen.

Produkten har nu sparats i systemet och måste användas när du skapar försäljningsorder baserad på ROT-arbete.

3. Skapa särskilda ROT-produkter (valfritt steg):

Det kan vara en god idé att skapa särskilda produkter som bara används vid fakturering av ROT-arbete. Detta kan ge dig en bättre översikt när du arbetar med försäljningsorder av olika slag.

1. Klicka Visa - Produkt - Produktregister.
  2. Klicka Ny.
  3. I fältet Produktnamn skriver du ett beskrivande namn, till exempel "Måleriarbete - ROT-avdrag".
  4. Fyll i resterande fält som vanligt.
  5. Klicka Spara.

Produkten har nu sparats i systemet och kan användas när du skapar försäljningsorder baserad på ROT-arbete.

4. Skapa och fakturera en försäljningsorder:

1. Gå till Visa - Försäljning/Order/Fakturering - Orderregistrering.
  2. Klicka Ny och välj kontakt i fönstret som öppnas.

Viktigt!
    Kunden som ska faktureras måste vara registrerad med Momsnummer i på fliken Övrig info. i kontaktregistret. Om kunden är en bostadsrättsförening måste organisationsnummer registreras i fältet Org. nummer på fliken Övrig info.
  3. Ange information om förfallodatum, betalningsvillkor, projekt etc., som vanligt.
  4. I fältet Referens skriver du kundens fastighetsbeteckning. Kontakta kunden för mer information om detta.
  5. På fliken Produktlinjer klickar du Visa produktlista och väljer de aktuella produkter/tjänster som ska faktureras.
  6. Infoga produkten SKATTEREDUKTION som du skapade i steg 2 ovan.
  7. På produkten SKATTEREDUKTION anger du följande värden:

Kolumnen Antal: -1.
    Kolumn Pris: Summan av det totala avdraget.
  8. För att infoga en fakturatext som förklarar skattereduktionen gör du följande:

Gå till fliken Text, välj Vanlig text i rullgardinsmenyn och klicka på knappen till höger. Skriv texten i fönstret som öppnas och klicka på Infoga. Denna text visas under totalbeloppet på fakturan.

Exempel på text: "Preliminär skattereduktion - 50% av belopp. Arbetet avser måleriarbete under perioden 2015.09.01 - 2015.09.06".
  9. Klicka på knappen Fakturera i den översta verktygsraden när du är redo att skriva ut fakturan.
  10. Välj fakturarapport Faktura (anpassad för ROT/RUT-avdrag) och andra utskriftsalternativ.
  11. Klicka OK för att skriva ut fakturan på vanligt sätt.

Tjänsterna/produkterna har nu fakturerats i enlighet med gällande regler för ROT-avdrag.

Rapporteringsunderlag för ROT-arbete

All fakturering av ROT-arbete/hushållnära tjänster sammanställs i rapporten Order-/fakturalista (hushållsarbete/ROT-arbete).

Så här skriver du ut rapporten:

1. Klicka Arkiv - Skriv ut.
  2. Välj kategorin Försäljning & fakturering och markera rapporten Order-/fakturalista (hushållsarbete/ROT-arbete).
  3. Se till att Rapportkatalogen som används är Gemensamma rapporter.
  4. Ange övriga utskriftsalternativ och klicka Skriv ut.
  5. Ange önskat urval för rapporten i fönstret som öppnas (exempelvis datumintervaller).
  6. Klicka OK.

Rapporten skrivs nu ut.

Obs! Kom i håg att beloppet på skattereduktionen är maximerat till 50 000 kronor per år. Läs mer om ROT-avdrag på www.skatteverket.se.

Se även:

Om Försäljning & Fakturering

Hur skapas en ny order?

Fakturering

Utskrift av faktura