Utskrift av faktura

Vanlig fakturering initieras från status Obehandlad order, Obehandlad kreditnota eller Restorder. Kontrollera att fakturan registreras som Fakturerad, eller Verkställd, innan du skriver ut den. Du kan dock göra en Testutskrift för att kontrollera fakturan innan du verkställer den.

http://www.mamut.se/tutorials/ hittar du information om detta i form av en videohandledning. Mamuts kostnadsfria videohandledningar ger dig och dina kollegor korta videoklipp som behandlar de vanligaste frågorna. Videoklippen innhåller korta och tydliga instruktioner som demonstrerar systemets olika processer.

Tips! I företagsinställningarna för försäljning och fakturering kan du bland annat välja om du vill visa en Testutskrift till skärm vid fakturering.

Så här fakturerar du:

1. Välj Visa - Försäljning/Order/Fakturering - Orderregistrering.
  2. Klicka på knappen Faktura i verktygsfältet för att öppna fönstret Fakturering.
  3. Markera önskad utskrift och klicka på OK.
    Du kan fakturera många order samtidigt genom att definiera ett Urval till vänster i faktureringsfönstret.
  4. Om du väljer Ja på frågan om ordern ska faktureras, uppdateras Huvudbok och Reskontra med alla ändringar.

Originalfakturan skrivs nu ut och du tillfrågas om du vill godkänna utskriften. Observera att ordern överförs till status Fakturerad oavsett om du godkänner utskriften eller inte.

E-faktura

Om du har köpt licens för Mamut e-faktura Pagero skapas en elektronisk faktura automatisk när du väljer att Fakturera en order. För att skapa en e-faktura måste du använda dig av fakturorna Faktura utan giro, Faktura med Bankgiro (BG 130 OCR) eller Faktura m Plusgiro (BI 2021.04 S) samt välja Skrivare i rullgardinsmenyn Skicka till.

E-fakturan skickas då automatiskt till Pagero Connect för vidarebehandling. Läs mer om produkten Mamut e-faktura Pagero här.

Fakturering med ROT-avdrag

För att fakturera kunder för tjänster som omfattas av skattereduktionen för ROT-arbeten används samma process som beskrivs ovan. Du måste dock anpassa både produkten och orderunderlaget för att fakturan ska bokföras på rätt sätt. Läs mer i Kom i gång med fakturering av ROT-arbete.

Mer generell information om ROT-avdrag hittar du på www.skatteverket.se.

Tips! Om du inte godkänner utskriften skapas en rapport över fakturor som inte har skrivits ut. Du kan därefter skriva ut fakturorna på nytt när det passar dig. Observera att rapporten inte sparas i systemet, du bör därför skriva ut den direkt. Du kan senare även öppna och skriva ut fakturorna genom att definiera ett urval i utskriftsmenyn. Läs mer om det i Skriva ut ett urval.

Se även:

Hur skriver jag ut en fakturakopia?

Infoga fast text på fakturautskrift

Sätt in logotyp på utskrifter

Om Försäljning/Fakturering

Försäljning/Fakturering