Inboeken van betalingen

Om de betaling van een Inkoop- of Verkoopfactuur te kunnen registreren, dient de oorspronkelijke factuur in het Grootboek te zijn verwerkt. De betaling kan dan geboekt worden zoals hieronder beschreven of via de Debiteuren-/Crediteurenmodule.

Gebruikers met een programmaversie met de modules Order/Factuur en Inkoop voeren de overdracht van facturen en betalingen vaak van daaruit, zodat dit niet via de inboekmodule gedaan hoeft te worden. Indien u gebruik maakt van factoring, dient u de boekingen vanuit de debiteuren- en crediteurenadministratie in te voeren.

Zo boekt u een betaling in via de inboekmodule:

1. Klik op Nieuw om een nieuw boekstuk aan te maken.
  2. Kies dagboek Bank of Kas. Dit zijn alle zogeheten Betalingsdagboeken die aangeven dat u een betaling gaat boeken. U kunt het dagboek veranderen met de [/]-toets, tot het boekstuknummer aan de linkerkant begint met B, P of K.
  3. Typ 1300 (debiteuren) of 1600 (crediteuren) in de kolom Rekening.
    Dit opent een overzicht over alle relaties die als klant (1300) of als leverancier (1600) geregistreerd zijn.
  4. Selecteer de Debiteur of Crediteur waarop de transactie van toepassing is en toets [ENTER].
    U kunt eventueel het relatienummer direct in het veld voor rekeningnummer invoeren. In dit geval hoeft u hier geen keuze te maken. In beide gevallen wordt er een overzicht geopend van alle Facturen die op deze relatie geboekt zijn.

5. Selecteer de factuur waarvan u de betaling wilt registreren. U kunt het factuurnummer ook direct in het veld voor het rekeningnummer invoeren.
  6. Voer de eventuele Herinneringskosten en Herinneringsrente in de betreffende kolommen in. U kunt tevens instellen dat deze kosten automatisch worden toegevoegd. Dit doet u bij de instellingen voor betalingsherinneringen. Meer informatie vindt u in Instellingen voor herinnering/incasso.
    Deze bedragen worden op eigen grootboekrekeningen geboekt, en niet tegen de hoofdvordering.
  7. Klik OK om terug te gaan naar het inboekvenster.
  8. Vul de Tegenrekening in en toets [ENTER]. De Tegenrekening is de rekening waarop de betaling geboekt moet worden en moet overeenkomen met het gekozen dagboek. Bij het boeken van boekstukken met het dagboek Bank zal tegenrekening 1100 - Bank - een natuurlijke keuze zijn.

Het boekstuk is nu ingevoerd.

Het boekstuk kan nu naar het Grootboek worden verwerkt. De openstaande boeking in de debiteuren- en crediteurenadministratie zal met de betaling worden bijgewerkt en als 'Gesloten' worden geregistreerd indien de betaling identiek is aan het factuurbedrag.

Meer informatie:

Boeken van betalingen in debiteuren-/crediteurenadministratie

Matchen/koppelen