Matchen/koppelen

Met deze functionaliteit kunt u openstaande posten vereffenen en tegen elkaar sluiten. De voorwaarde hiervoor is dat ze op dezelfde klant of leverancier zijn geboekt. U kunt posten sluiten (matchen) indien het saldo van desbetreffende posten nul is. Wanneer de som van de posten niet gelijk aan nul is, worden de posten gekoppeld en later gesloten.

De meest voorkomende oorzaak dat dergelijke posten niet gesloten worden, is dat ze met een ander factuurnummer worden geboekt dan de oorspronkelijke factuur (bijvoorbeeld 90 in plaats van 9).

Met de knop Posten matchen/koppelen kunt u ook gesloten posten heropenen en koppelingen tussen posten verwijderen.

Let op! De onderstaande voorbeelden gelden voor crediteuren. Posten matchen/koppelen werkt op dezelfde wijze voor debiteuren.

Zo kunt u posten matchen/koppelen:

1. Ga naar Beheer - Administratie - Crediteuren
  2. Selecteer de post waaraan u de match/koppeling wilt toevoegen.
  3. Klik op de knop Posten matchen/koppelen.
  4. Controleer of de Datum voor de registratie van matchen/koppelen overeenkomt met de datum van matchen/koppelen.
  5. Selecteer de posten uit de lijst die u aan de gekozen post wilt matchen/koppelen.
  6. Klik op OK om posten aan elkaar te matchen/koppelen.

Wanneer de posten gelijk aan nul zijn, zullen ze gematcht en gesloten worden. Indien ze niet gelijk aan nul zijn, zullen ze gekoppeld worden en als open posten in de debiteurenlijst staan.

Zo maakt u een match/koppeling ongedaan:

1. Ga naar Beheer - Administratie - Crediteuren
  2. Selecteer de post waarvan u de match/koppeling wilt verwijderen.
  3. Klik op Posten matchen/koppelen.
  4. Verwijder de selectie van de posten waarvan u de match/koppeling wilt verwijderen.
  5. Klik op OK.

De vereffening/koppeling is verwijderd.

Rapporten

Vanuit de rapportmodule kunt u overzichtelijke rapporten over alle, de openstaande of de gesloten boekstuktransacties afdrukken. Bij grote aantallen transacties kan het verstandig zijn om de afdrukken op rekening te filteren en te sorteren. Zo behoudt u op een gemakkelijke manier het overzicht over de transacties. Bij het afdrukken van transactieoverzichten uit de debiteuren- en crediteurenadministratie kunt u de selectie beperken op boekjaar. Op die manier kunt u overzichten afdrukken die alleen transacties bevatten van het vorige jaar, zelfs wanneer u al een aantal maanden in het nieuwe boekjaar hebt gewerkt.

Meer informatie:

Debiteuren

Crediteuren