Een incassobestand aanmaken

U kunt eenvoudig met behulp van een wizard incassobestanden aanmaken. Voordat u de functie voor het exporteren van incasso's kunt gebruiken, moet u een overeenkomst hebben met een incassobureau en de instellingen hiervoor in Mamut Business Software aan te geven.

De overdracht van openstaande vorderingen naar incasso wordt gemaakt door bestanden uit de debiteurenadministratie te gebruiken. Deze bestanden bevatten informatie over de uitstaande betalingen van uw klanten, waarvoor u het incassobureau wilt inschakelen.

Voor het mogelijk is om een vordering naar het incassobureau te versturen, dient een incassobericht te worden afgedrukt. De vervaldatum hiervan moet verlopen zijn. Meer over incassoberichten vindt u in Over betalingsherinnering/incassobericht.

Zo maakt u een incassobestand aan:

1. Ga naar Beheer - Administratie - Incasso of klik op de knop Incasso in de debiteurenadministratie.
  2. Stel de gewenste selectie in om het aantal vorderingen, dat in aanmerking komt voor incasso, te beperken.
    U kunt een of meerdere keuzes maken:
    • Type relatie: Kies gewenst type klant.
    • Klant: Kies gewenste klant.
    • Datum uitgevoerd: Kies de datum voor het aanmaken van het incassobestand.

Klik op Filter om een geavanceerde selectie te maken.

3. Klik op Volgende om te zien welke vorderingen op grond van uw keuzes voorgesteld worden. U kunt tevens de selectie van de voorgestelde vorderingen verwijderen. Deze vordering zullen deze keer dan niet in het incassobestand worden opgenomen.
  4. Klik op Volgende als u de gewenste selectie heeft. U krijgt een afdrukvoorbeeld van het rapport Incasso, dat u kunt Afdrukken door op de betreffende knop te klikken.
  5. Klik op Volgende. Indien u de lijst wilt bewerken klikt u op Vorige.
  6. Kies de map waarin de incassobestanden opgeslagen zullen worden.
  7. Verwijder eventueel de selectie dat het incassobestand per e-mail naar het incassobureau wordt verstuurd. Indien u een e-mailadres van het incassobureau hebt ingevoerd bij de instellingen voor incasso, zal deze instelling automatisch zijn ingeschakeld.
  8. Klik op Volgende om de bestanden aan te maken.
  9. Klik op Voltooien om de status van de vorderingen te wijzigen.

U hebt nu een incassobestand gebaseerd op uw selectie aangemaakt.

Let op! Indien u het incassobestand opnieuw naar het incassobureau moet sturen, dient u het bestand vanuit het archief te herstellen. Het is niet mogelijk het bestand opnieuw aan te maken aangezien de vorderingen nu de status Voor incasso verzonden hebben. U herstelt het bestand via de instellingen voor incasso. Meer informatie over het herstellen van een incassobestand vindt u in Instellingen voor Incasso.

Meer informatie:

Over incasso

Instellingen voor incasso

Betalingsherinneringen/incassoberichten genereren

Een factoringsbestand aanmaken